Китайското научно министерство разпореди на хората, участващи в експеримент за редактиране на гени, да спрат дейността си, съобщава "Дейли Сабах".

Министерството "категорично се противопоставя на инцидента за редактиране на гени на бебета и е поискано от съответната организация да спре научните дейности на съответния персонал", съобщават китайски медии.

Националната здравна комисия разследва твърденията, експериментът "сериозно нарушава" китайските закони, правилници и етични стандарти", коментира Зен Юксин, зам.-министър на Националната здравна комисия. В същото време група от водещи учени заявяват, че все още е твърде рано да се правят опити за постоянни промени в ДНК, които могат да бъдат наследени от бъдещите поколения.

Конференцията в Хонконг беше разтърсена от твърдението на китайски учен, че е помогнал да се направят първите бебета с редактиран ген. Лидерите на конференцията призоваха за независимо разследване на твърдението на Джианкуи от Шенжен.

"Ще остана в Китай, моята родина и ще си сътруднича напълно с всички относно моята работа", коментира ученият, който напусна Хонконг и не участва в конференцията днес.

Няколко водещи учени заявиха, че случаят е показателен за неуспех да се саморегулират и считат, че са необходими по-строги принципи или разпоредби.

 

Генното редактиране за репродуктивни цели може да се използва в бъдеще "но само когато има непреодолими медицински нужди", с ясно разбиране за рисковете и ползите и някои други условия, коментира д-р Виктор Дзау, президент на Националната американска медицинска академия, един от спонсорите на конференцията.

"Неспазването на тези насоки би било безотговорно действие", добави той.

Други спонсори на тридневната конференция са Академията на науките в Хонг Конг, Кралското дружество на Обединеното кралство и Националната академия на науките в САЩ и Националните академични науки на САЩ.

Китайският учен Джианкуи защитава генетичната промяна на бебета

Китайският учен Джианкуи защитава генетичната промяна на бебета

Изследванията всъщност са позволени за изхвърлени ембриони, без да се създава бебе-човек