С огромно мнозинство на референдум в сряда, Дания се насочва към присъединяване към общата отбранителна политика на Европейския съюз, нещо, което скандинавската страна избягваше, е поредният пример за страна в Европа, която търси по-тесни връзки в областта на отбраната със съюзниците след нахлуването на Русия в Украйна, предава Associated Press.

Избирателната комисия каза, че при пълно преброяване на бюлетините в 84 от 92 избирателни района на Дания, 66,9% гласуваха в подкрепа за край на 30-годишното отдръпване на страната от общата отбранителна политика на ЕС, а 33,1% гласуваха против.

"Огромно мнозинство от датчаните избраха да оттеглим отказа си от обща отбрана. Много, много се радвам за това", каза премиерът Мете Фредериксен.

"Изпратихме ясен сигнал до (руския президент Владимир) Путин", добави тя. "С решението, което взехме, ние показваме, че когато Путин нахлуе в свободна и независима страна и заплашва мира и стабилността, ние ще се сближим."

"Газпром" спря газа за компании от Германия и Дания

"Газпром" спря газа за компании от Германия и Дания

Пострадали са Shell Energy и Orsted

В Туитър германският външен министър Аналена Бербок аплодира резултата от гласуването в Дания. "Всяка стъпка, на всеки един от нас,, ни прави по-силни пред тези тектонични промени."

Гласуването в Дания би имало ограничен практически ефект както за Дания, така и за ЕС. Референдумът следва историческите опити на други скандинавски страни, Швеция и Финландия, за присъединяване към НАТО - нещо, което ще бъде разгледано на среща на върха следващия месец.

За Дания, член-основател на 30-членния отбранителен алианс, присъединяването към отбранителната политика на ЕС би имало сравнително скромно въздействие върху архитектурата на сигурността на Европа, особено в сравнение с присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. Но Кристин Нисен, изследовател от Датския институт за международни изследвания, каза, че и двата хода са "част от една и съща история" и ще засилят военното сътрудничество на континент, зашеметен от войната в Украйна.

Основният ефект от гласуването ще бъде, че датските служители могат да останат в стаята, когато колегите от ЕС обсъждат отбранителни теми, а датските сили могат да участват във военни операции на ЕС, като тези в Африка и Босна и Херцеговина.

Това ще бъде първият път, когато един от четирите датски изключения от Договора от Маастрихт на ЕС, който постави основата на политическия и икономически съюз, бъде отхвърлен от гласоподавателите в Дания.

"Вярвам, че хората гласуваха "за" заради войната в Украйна. Страната "да" се опита да злоупотреби с войната в Украйна, за да накара датчаните да почувстват, че е важно да сме заедно", каза Мортен Месершмид, лидер на опозиционната Датска народна партия и водещ противник на присъединяването към европейската отбрана.

Дания е дала на Украйна противокорабни ракети "Харпун"

Дания е дала на Украйна противокорабни ракети "Харпун"

Новината потвърди Лойд Остин

Една от основателите на НАТО, Дания, остана встрани от усилията на ЕС за изграждане на обща политика за сигурност и отбрана успоредно с трансатлантическия военен алианс.

От десетилетия европейският дневен ред е източник на спорове в Дания. През 1992 г. избирателите отложиха плановете за превръщане на европейското пространство в съюз, като отхвърлиха договора от Маастрихт на фона на широко разпространената опозиция срещу федерално европейско правителство, което може да ограничи суверенитета на отделните нации.

На среща на върха на ЕС в Единбург, Шотландия, по-късно същата година, европейските лидери се споразумяха за текст с персонализирани разпоредби, позволяващи на датчаните да ратифицират ревизиран договор с четири разпоредби.

Те позволиха на датчаните да останат извън съвместното гражданство на ЕС, правосъдието и вътрешните работи, валутния съюз, който позволи на датчаните да останат извън еврото и да запазят кроната, и отбраната.

Въпросът за гражданството, според който европейското гражданство няма да замени националното гражданство, оттогава стана без значение, тъй като други членове по-късно заеха същата позиция.

Но останалите разпоредби остават непокътнати въпреки усилията на следващото правителство да ги отмени. На референдум през 2000 г. датските избиратели решиха да останат извън еврозоната и 15 години по-късно гласуваха за запазване самостоятелността си за правосъдие и вътрешни работи.

Гласуването на този референдум е първото в Дания, което подкрепа по-голямата европейска интеграция на страната.

Швейцария забрани на Дания да изпрати бронирани машини за Украйна

Швейцария забрани на Дания да изпрати бронирани машини за Украйна

Берн не изпраща оръжия в конфликтни райони