Членовете на датското кралско семейство не изключват възможността остров Гренландия да бъде продаден на САЩ, съобщи Newsweek.

"Предложението за покупката е комплимент за вълшебната Гренландия, тъй като такива предложения получават само желаните райони. Жителите на Гренландия трябва и могат да решат собствената си съдба." - заяви принцеса Антония Шаумбург-Липе, съпруга на брата на кралица Маргрете II принц Валдемар.

Нейният син принц Марио Макс Шаумбург-Липе също коментира казуса.

"Обичам Гренландия и искам жителите й да бъдат щастливи. Ние трябва да подкрепим всяко тяхно решение." - посочи принцът.

Тръмп иска да купи остров Гренландия

Тръмп иска да купи остров Гренландия

За да разшири територията на САЩ

Припомняме, президентът на САЩ Доналд Тръмп прояви интерес към купуването на острова, който е част от Дания. Източници от Белия дом съобщиха, че Тръмп неведнъж е задавал въпроси на съветниците си за това какво е необходимо за придобиването на Гренландия и с интерес е слушал дискусиите за геополитическото значение на най-големия остров в света, както и за неговите ресурси.

Наред с това е обсъждана и темата за присъствието на американските военни в Арктика на фона на все по-голямата активност на Руския в този район.

Планира се Доналд Тръмп да замине на своето първо посещение в Дания в началото на следващия месец.

Като цяло датските политици не приеха сериозно идеята му САЩ да купят Гренландия, а някои реагираха доста негативно.

Датският премиер: Абсурд е Гренландия да бъде продадена на САЩ

Датският премиер: Абсурд е Гренландия да бъде продадена на САЩ

През септември Тръмп предстои да разговаря с Фредериксен