Гренландия не се продава и идеята САЩ да я купят е абсурдна, обяви в неделя министър-председателката на Дания Мете Фредериксен, цитирана от "Ройтерс". Изказването й бе реакция на потвърждението на Лари Кудлоу, съветникът по икономическите въпроси на Белия дом, че САЩ имат интерес да купят най-големия остров в света.

"Не искам да правя прогнози - просто казвам, че президентът Тръмп, който разбира от сделки с недвижими имоти, обмисля вариант да купи Гренландия", коментира Кудлоу пред "Фокс нюз". Той също така добавя, че и президентът Хари Труман някога е искал да купи Гренландия. Освен това Кудлоу е убеден: "И Дания притежава Гренландия, Дания е съюзник, а Гренландия е стратегическо място. И те имат много ценни минерали ".

"Гренландия не се продава. Гренландия не е част от Дания. Гренландия принадлежи на Гренландия.Силно се надявам, че това е някаква шега", коментира от своя страна Мете Фредериксен пред журналисти по време на посещение в Гренландия.

В началото на септември предстои Тръмп да посети Копенхаген и тогава се очаква темата за Арктика да бъде предмет на обсъждане по време на срещите с Фредериксен и с премиера на Гренландия - Ким Килсен.

Датските депутати се подиграват с Тръмп и идеята да купи Гренландия

Датските депутати се подиграват с Тръмп и идеята да купи Гренландия

Но сериозно отчитат нарастващия интерес на САЩ към Арктика

Припомняме, че от десет години - от 21 юни 2009 г. Гренландия взима самостоятелно решения по отношение на правната си система, органите на реда и използването на природните богатства. Дания е запазила контрола върху външната политика, отбраната и финансовата политика на Гренландия, като всяка година я подпомага с финансова инжекция в размер на 3.4 млрд. датски крони. От друга страна между Дания и Съединените щати още от 1951 г. е в сила Договор за отбрана, който дава право на американските военни да използват военновъздушната база "Туле" в северната част на Гренландия.

"Тази дискусия е абсурдна и Ким Килсен даде ясно да се разбере, че Гренландия не се продава. По този въпрос трябва да сложим точка", категорична бе Фредериксен пред датски медии. В петък външният министър на Гренландия Ане Лоне Багър обясни пред "Ройтерс": "Ние сме отворени да правим бизнес, но не сме за продан".