Приключи 964-ият ден от пълномащабната война на Руската федерация срещу Украйна. Руските нашественици продължават да оказват натиск върху Силите за отбрана в източната част на страната ни.

Това обобщи DeepState.

Според анализатори на проекта DeepState окупационните войски на Руската федерация са напреднали в Торецк в Донецка област. Там се наблюдава напредване на врага и в близост до няколко населени места.

"Врагът е напреднал край Невское, Водяное, Золотой Нива, Приютное и в Торецк", - се посочва в съобщението.

Руските окупатори не се отказват от опитите си да завземат Часов Яр в Донецка област - ситуацията около този град е сложна и продължава да се усложнява. Врагът непрекъснато се опитва да пробие както в самия град, така и да го заобиколи, пише DeepState.

"Ако откъм канала това е рутинна работа, то на север откъм Калиновка ситуацията се усложнява. Врагът се опитва да проникне в горското стопанство "Часов-Ярив". Това може да се види и в последните актуализации на картите. Ситуацията е същата - постоянен обстрел на пехотата, която бойците на Силите за отбрана постоянно унищожават", се казва в доклада.

The Times: Тактиката на Русия "месомелачка" дава резултат на фронта срещу Украйна

The Times: Тактиката на Русия "месомелачка" дава резултат на фронта срещу Украйна

Украйна губи войници, оръжие и позиции

Анализаторите отбелязват, че ситуацията може да се усложни от привличането на противниковите резерви. Противникът разполага с ресурси, но преди активирането на допълнителни сили е било предшествано от известен успех на врага. Сега те "имат тактически успех на север".

Руските окупатори са превърнали Торецк от Донецка област в руини - градът прилича на безлюдна планета. За това разказа прессекретарят на оперативно-тактическата група на войските "Луганск" Анастасия Бобовникова. Тя отбеляза, че в Торецк не е останала нито една цяла къща. Там няма и никакви убежища - както за цивилни, така и за военни.

Междувременно ситуацията в района на Часовой Яр в Донецка област се усложнява. От DeepState съобщиха, че врагът постоянно се опитва да пробие както в самия град, така и да го заобиколи. Окупаторите се опитват да проникнат и в горското стопанство на Часов Яр.

"Най-вероятно скоро Часов Яр ще започне да се появява все по-често в медиите и дискусиите. Битката продължава", допълват анализаторите.

ISW: Русия и Китай градят военен съюз

ISW: Русия и Китай градят военен съюз

Кремъл продължава с настъплението в Курск