Действителният резерв от въоръжение на Руската федерация може да е много по-голям, отколкото смятат някои западни военни анализатори. Това се посочва в материал на Defence Express.

Според прогнозите на The Economist при сегашните темпове на загуби руските танкове и бойни машини за пехотата от складовете ще достигнат "критична точка на изчерпване" през втората половина на следващата година.

На свой ред украинските експерти посочват, че тези изчисления не отчитат техниката на руската армия, която вече може да бъде възстановена в ремонтните заводи.

"Това означава, че действителният резерв от въоръжения може да бъде много по-голям и съответно очакваната граница на "изчерпване на запасите" да се измести значително от дъното", пише медията.

В същото време експертите отбелязват, че в много отношения западните санкции всъщност са работили за усложняване на производството на танкове в Русия, тъй като сега руснаците не могат да внасят директно например високоволтови електрически вериги, нагреватели за гориво и термовизионни матрици.

Вярно е, че има възможност да се вземат китайски аналози, но те отстъпват по отношение на качеството на производството.

Бойци от "Азов" плениха един от най-модерните руски танкове

Бойци от "Азов" плениха един от най-модерните руски танкове

Това е станало на фронтовата линия

Ден по-рано британското издание The Economist писа, че в Руската федерация липсва съветско оборудване. Анализаторите стигат до извода, че руският управник Владимир Путин ще иска примирие с Украйна.

Британското разузнаване: Най-новите руски танкове "Армата" не са боеспособни

Британското разузнаване: Най-новите руски танкове "Армата" не са боеспособни

Руските военни не ги приели с ентусиазъм

Според експертите прехвалената руска офанзива при Харков е към своя край, докато успехите на окупаторите в други части на страната, особено в Донбас, са стратегически незначителни и постигнати на огромна цена.