На фона на новините, че Украйна все пак ще получи германски танкове "Леопард 2", британското министерство на отбраната прави оценка на най-новите руски танкове "Армата", съобщава Руската служба на Би Би Си.

Както беше съобщено по-рано, Русия е подготвила малък брой от своите основни бойни танкове Т-14 "Армата" за първото оперативно разполагане на този тип танкове в Украйна.

Въпреки това руските войски на бойното поле са приели първата партида Т-14 без ентусиазъм, тъй като машините са в лошо състояние, според британското разунаване

Не е ясно точно от какви проблеми се оплакват военните, но през последните три години руските официални лица бяха открити за проблемите с двигателите на Т-14 и системите за термично наблюдение.

През 2021 г. руският министър на отбраната Сергей Шойгу нарече серийното производство, планирано за 2022 г., експериментална партида. Ето защо е малко вероятно танковете Т-14, изпратени в Украйна, да отговарят на обичайните стандарти, въз основа на които техниката се счита за боеспособна.

Припомняме, че на форума "Армия-2018" руското военно министерство подписа договор за закупуване на 132 бойни машини Т-14 и Т-15 от "Уралвагонзавод" на платформата "Армата". Както съобщи тогава заместник-министърът на отбраната Алексей Криворучко, целият договор трябваше бъде изпълнен до края на 2021 година.

Русия възнамерява да продава танка "Армата" в чужбина

Русия възнамерява да продава танка "Армата" в чужбина

Рекламира го като единствения в света танк от трето следвоенно поколение