Двама високопоставени депутати от Камарата на представителите поискаха от ръководителя на националното разузнаване да прегледа потенциалните щети за националната сигурност, произтичащи от съхранението на секретни документи от бившия президент Доналд Тръмп в имението му Мар-а-Лаго във Флорида, пише американският вестник "Политико".

"Поведението на бившия президент Тръмп потенциално изложи нашата национална сигурност на сериозен риск. Този въпрос изисква пълен преглед, в допълнение към текущото разследване на правоприлагащите органи", написаха председателят на комисията по разузнаването на Камарата на представителите Адам Шиф и председателят на комисията по надзор на Камарата Каролин Малони в писмо до директора на националното разузнаване Аврил Хейнс. Те поискаха секретен брифинг за прегледа "възможно най-скоро".

Двамата законодатели, чиито комисии имат юрисдикция по въпросите на националната сигурност и други надзорни въпроси, изрично поискаха от офиса на директора на Националното разузнаване да започне оценка на щетите, която да прегледа всяка възможна вреда за националната сигурност, свързана с боравенето с документите от страна на Тръмп. Това идва само ден след като незапечатана заповед за обиск разкри, че ФБР разследва бившия президент Доналд Тръмп за възпрепятстване на правосъдието и потенциално нарушение на Закона за шпионажа.

Разписка, придружаваща заповедта за обиск, показва, че Тръмп е имал документи в Мар-а-Лаго, маркирани с гриф "TS/SCI", което е едно от най-високите нива на правителствена класификация.

ФБР търсило ядрени досиета в резиденцията на Тръмп

ФБР търсило ядрени досиета в резиденцията на Тръмп

Нови облаци над бившия президент

Тръмп твърди, че всички иззети от агентите документи са "разсекретени", и твърди, че би ги предал, ако Министерството на правосъдието го е поискало.

Макар че действащите президенти по принцип имат право да разсекретяват информация, това правомощие отпада веднага след като напуснат поста си и не беше ясно дали въпросните документи някога са били разсекретени. Дори правомощията на действащия президент да разсекретява информация могат да бъдат ограничени по отношение на тайни, свързани с програми за ядрени оръжия, тайни операции и оперативни работници, както и някои данни, споделяни със съюзници.

По-рано беше съобщено, че ФБР е разкрило 11 комплекта класифицирани документи при претърсването на дома на Тръмп. Някои от тях бяха обозначени като строго секретни и бяха предназначени за достъп само за специални правителствени агенции.