Членовете на Камарата на представителите Лоис Франкъл (демократ от Флорида), Бени Топмсън (демократ от Мисисипи) и Стив Коен (демократ от Тенеси) внесоха в Конгреса законопроект за забрана на федералното финансиране за срещата на върха на Г-7, чийто домакин трябва да е американският лидер Доналд Тръмп в курорта Trump National Doral Miami във Флорида. Това беше съобщено на уебсайта на Франкъл.

"Инициативата забранява финансирането на срещата на върха на Г7, която трябва да се проведе в курорта на Тръмп. Освен това законопроектът изисква от президента да предостави на Конгреса всички документи, свързани с решението му да проведе срещата на Г-7 на територията на негова собственост", се казва в изявлението.

"Тръмп не се срамува от корупцията си. Той злоупотребява с правомощията на президент и нарушава закона, като насочва милиони долари от американски и чуждестранни средства към семейните си предприятия, провежда важна среща на световните лидери в курорта си", казва Франкъл в изявление.

Срещата на върха на Г-7 ще се проведе на 10-12 юни догодина 2020 г. в курорт на Тръмп "Дорал Маями" във Флорида

В началото на септември демократите в Камарата на представителите на САЩ започнаха разследване на предполагаемите опити на Тръмп да използва официалното си положение, за да се обогати лично чрез официални събития в курортите си. Според конгресмените конфликтът на интереси в случай на среща на върха в курорта Тръмп ще бъде, че американският президент ще получи материални облаги от факта, че чуждестранните държави ще плащат за настаняване на своите делегации. Освен това компаниите, собственост на ръководителя на Белия дом в този случай, също могат да получават средства от федералното правителство и държавните органи.