Демократите в Камарата на представителите отправиха критики към ФБР във връзка с атаката срещу Капитолия на 6 януари - за това, че не се е справило със задълженията си, тъй като не е успяло да предотврати нападението, съобщи VOA.

Конгресмените от Юридическата комисия изслушаха показанията на директора ФБР Крис Рей по казуса.

Председателят на комисията Джералд Надлър се обърна към Рей, като заяви, че ФБР трябва да обърне внимание на "провалите в работата на разузнаването" в резултат на които правоохранителните органи са се оказали неподготвени при нападението срещу сградата на Конгреса от страна на привърженици на Доналд Тръмп.

Метежниците нахлули в Капитолия подготвени за война

Метежниците нахлули в Капитолия подготвени за война

Щурмът е в резултат на координирана атака

"Бездействието на ФБР през седмиците преди 6 януари просто предизвиква недоумение. Трудно е да се каже дали ФБР е пропуснало данните, които бяха предоставени от регионалните бюра и публикувани в интернет със свободен достъп, или е получило разузнавателната информация, но е подценило опасността и просто е бездействало." - отбеляза Надлър.

Рей отговори, че на 5 януари регионалното бюро на ФБР във Вирджиния е отправило предупреждение към полицията на Капитолия, че екстремисти се насочват към Вашингтон за участие в протести и смятат да употребят насилие.

Той добави, че "почти никой" от 500-те души, които към момента са с повдигнати обвинения за участие в атаката, по-рано не е бил в полезрението на ФБР. По думите му, за ФБР е било много трудно да предвиди, че те ще се държат по такъв начин.

Крис Рей увери, че ФБР внимателно ще прецени какво да подобри и да промени по отношение на боравенето с разузнавателна информация.

Роджър Стоун към Тръмп: Въведи военно положение, ако изгубиш изборите

Роджър Стоун към Тръмп: Въведи военно положение, ако изгубиш изборите

Aмериканският лидер трябва да окупира властта

На въпрос дали ФБР е разследвало действията на експрезидента Доналд Тръмп и неговия сподвижник Роджър Стоун, Рей отговори, че не може нито да потвърди, нито да опровергае информацията за такова разследване.

Демократът от Тенеси Стив Коен, директно попита Рей: "Разследвали ли сте действията на хората, които провокираха бунта?".

В отговор директорът на ФБР заяви, че е неуместно да обсъжда разследвания, които се водят по отношение на конкретни лица.