Метежниците били подготвени за война по време на щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. Това бе съобщено по време на първото изслушване в Конгреса след атаката. Шефът на полицията в Капитолия, който подаде оставка заради метежа на поддръжниците на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп даде показания пред сенатори, пише "Гардиън".

Мерик Гарланд изглежда е съгласен. Номинираният от президента Джо Байдън за главен прокурор говори по време на изслушване за потвърждаване на кандидатурата му пред сенатска комисия. Той обеща да разшири разследването на причините за щурма и отбеляза пред Конгреса, че вътрешният тероризъм е по-голяма заплаха за американската демокрация в сравнение преди десетилетия. Според него бунтът е опит за удар по американската демокрация. Гарланд заяви, че ако бъде потвърдена номинацията му, първите му действия ще са с фокус вътрешният тероризъм. Федералният съдия обеща да използва цялата власт на Министерството на правосъдието за предотвратяване на подобна атака.

Специална комисия ще разследва щурма на Капитолия

Специална комисия ще разследва щурма на Капитолия

Напрежение в САЩ

Отделно двама топ представители, отговарящи за охраната на Капитолия в деня на атаката, дадоха показания пред Конгреса.

Пол Ървинг, бивш шеф на охраната в Камарата на представителите, и Майкъл Стенджърс, колегата му в Сената, подадоха оставка след щурма. Техните показания дадоха начало на конгресно разследване на пропуските в сигурността.

Стенджърс заяви, че щурмът е в резултат на координирана атака. Той смята, че атаката е можело да завърши още по-лошо.

В САЩ искат комисия като тази след 9/11 да разследва щурма на Капитолия

В САЩ искат комисия като тази след 9/11 да разследва щурма на Капитолия

Законодатели от Демократическата партия и Републиканската партия отправиха призиви

Ървинг каза от своя страна, основавайки се на разузнаването, че планът е отговарял на заплахата и са били подготвени, знаят какво се е объркало.

Бившият шеф на полицията в Капитолия Стив Сунд и изпълняващият длъжността началник на полицията във Вашингтон Робърт Конти също дадоха показания.

"Тези престъпници дойдоха подготвени за война", заяви Сунд пред сенаторите.

Двамата изразиха изненадата си от забавената реакция на Пентагона, след като са поискали подкрепление за охраната на Капитолия и разполагане на Националната гвардия.

Щурмът отне живота на петима души. На изслушването в Сената Роб Портман, републиканец от Охайо, подчерта, че двама полицаи са се самоубили.