Председателят на американския конгрес Нанси Пелоси заяви, че анкетната комисия за нападението срещу Капитолия от 6 януари е "следващата стъпка" след приключване на процеса на импийчмънт срещу бившия президент Доналд Тръмп в Сената. Това разкри АП.

"За да защитим нашата сигурност, следващата ни стъпка ще бъде да създадем външна независима комисия от типа 9/11", се казва в изявлението на Нанси Пелоси.

Тръмп е опрадван и по втория импийчмънт – 57 сенатори го намират за виновен, 43 за невинен
Обновена

Тръмп е опрадван и по втория импийчмънт – 57 сенатори го намират за виновен, 43 за невинен

За осъдително решение бяха необходими 67 гласа...

Комисията ще "разследва и докладва за фактите и причините, свързани с вътрешната терористична атака на 6 януари 2021 г. върху американския Капитолий", както и намеса в мирното предаване на властта от Доналд Тръмп на Джо Байдън.

Така ще бъдат разгледани обстоятелствата, свързани с готовността и действията на полицията на Капитолия и служителите на реда на местното и федералното ниво за събитията от 6 януари.

За инаугурацията на Джо Байдън бяха мобилизирани десетки хиляди от Националната гвардия.

В Сената се споразумяха да не призовават свидетели по импийчмънта

В Сената се споразумяха да не призовават свидетели по импийчмънта

Обвинението и защитата постигнаха компромис...

На 6 януари поддръжници на Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса на САЩ във Вашингтон, убивайки петима души в безредиците и ранявайки десетки други.

Няколко часа по-рано Тръмп, говорейки пред привържениците си във Вашингтон, за пореден път обяви, че няма да признае поражение на президентските избори, обвинявайки Джо Байдън в мащабна измама. Той призова митинга да не спира борбата. По-късно демократите в Конгреса интерпретираха тези изявления като подстрекателство към метеж на Капитолия.

Защитата на Тръмп ще признае насилието в Капитолия, но не и вината му

Защитата на Тръмп ще признае насилието в Капитолия, но не и вината му

Сенатът на САЩ ще поднови импийчмънт процеса срещу Тръмп днес около 19,00

Камарата на представителите скоро след това започна импийчмънт срещу Тръмп - вторият за президентския му мандат - но Сенатът отново оправда Тръмп. Всички 50 сенатори от Демократическата партия признаха Тръмп за виновен, седем от републиканците се съгласиха с тях, но гласовете им не бяха достатъчни: за обявяване на импийчмънт беше необходима подкрепата на поне две трети от сенаторите.