Адвокатите на Доналд Тръмп се очаква да признаят, че насилието по време на щурма на Капитолия на 6 януари е било травмиращо и недопустимо, но ще заявят, че бившият президент няма нищо общо, пише "Гардиън", позовавайки се на АП.

Сенатът на САЩ ще поднови импийчмънт процеса срещу Тръмп днес около 19,00 часа българско време. Почти със сигурност бившият президент ще бъде оправдан, тъй като има достатъчно сенатори от Републиканската партия, които ще гласуват против повдигнатото обвинение срещу него.

Тръмп бил доста по-болен от COVID-19, отколкото Белият дом твърдеше

Тръмп бил доста по-болен от COVID-19, отколкото Белият дом твърдеше

Бил е на ръба да бъде поставен на командно дишане

Вчера импийчмънт мениджърите приключиха с представянето на доказателствата срещу милиардера. Днес защитата ще признае и ще се съгласи, че насилието по време на щурма е било травмиращо, недопустимо и незаконно, както демократите го определят.

Но те ще подчертаят, че Тръмп няма нищо общо с размириците.

Аргументът на защитата вероятно ще привлече подкрепата на повечето републиканци в Сената. Самите те искат да се осъди насилието, но да не се осъжда бившият президент.

Защитата на Тръмп се включва в делото за импийчмънт в Сената

Защитата на Тръмп се включва в делото за импийчмънт в Сената

Прокурорите приключиха изказванията си по делото за импийчмънт

Демократите използваха лични видеоклипове на участниците в щурма, за да докажат, че Тръмп е отговорен за случилото се. "Ние сме поканени тук", казва един от недоволните. "Тръмп ни изпрати", заявява друг. "Той ще е доволен. Ние се борим за Тръмп".

Целта на прокурорите бе да хвърлят вината върху бившия президент като основен подстрекател, след като в продължение на месеци преди това разпространяваше лъжи и надъхваше поддръжниците си да оспорят изборите.

Демократите: Тръмп стои зад щурма на Капитолия, нахлулите вярват, че ги е поканил там

Демократите: Тръмп стои зад щурма на Капитолия, нахлулите вярват, че ги е поканил там

Продължава процесът по импийчмънт в Сената

Но адвокатите на Тръмп заявиха в позицията си, че са отговорни тези, които нахлуха в Капитолия и са съдени от Министерството на правосъдието.

В същото време стана ясно, че защитата се очаква да използва само четири часа за защита на Тръмп. Иначе адвокатите имат право на общо 16 часа.

Пет видеоклипа от атаката на Капитолия, излъчени на процеса срещу Тръмп

Пет видеоклипа от атаката на Капитолия, излъчени на процеса срещу Тръмп

Мениджърите, които действат като прокурори, показаха клипове на сенаторите (журито)

В средата на януари 2021 г. Тръмп влезе в историята на САЩ като първия президент с два импийчмънта, след като Камарата на представителите одобри едно обвинение срещу американския лидер - подбуждане към бунт. 232 конгресмени срещу 197 гласуваха за импийчмънт на президента.

При първия процес в Сената в началото на миналата година само сенатор Мит Ромни от Юта подкрепи демократите. Тогава Тръмп бе оправдан. Сега се очаква повече републиканци да се присъединят към демократите. Необходими са 17 републиканци да подкрепят демократите в горната камара, за да осъдят американския лидер.

Обвинението в Сената трябва да бъде прокарано с 2/3 мнозинство, което изисква 67 гласа. От 20 януари демократите и републиканците имат по 50 сенатори и вицепрезидентът Камала Харис ще е решаващият вот. Това означава, че 17 сенатори от Републиканската партия трябва да гласуват с демократите, за да осъдят Тръмп. Американският лидер бе оправдан лесно по две обвинения на предишния процес, когато само един републиканец в Сената го призна за виновен по едното от двете обвинения.

Сенатът може да проведе още едно гласуване, което ще попречи на Тръмп да се кандидатира отново. Този път обаче се изисква просто мнозинство за прокарване на предложението. Това гласуване ще задейства Четиринадесетата поправка, която забранява заемане на федерална или щатска длъжност от всеки, който е взел участие в бунт. Приета след Американската гражданска война, поправката гласи, че никой не трябва да заема държавен пост в САЩ, ако преди е бил замесен в метеж срещу държавата.

Според някои експерти тази поправка може да бъде използвана да се забрани на Тръмп да заема държавна длъжност дори и ако бъде оправдан от Сената. Отново ще се изисква просто мнозинство в Сената.