Прокурорите приключиха изказванията си по делото за импийчмънт срещу експрезидента на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък с призив към Сената да го признае за подбуждане към смъртоносната атака от 6 януари срещу Капитолия и да му забрани да заема отново държавни постове.

Това каза представителят на Демократическата партия Джо Негузе, един от деветте мениджъри на импийчмънт от Камарата на представителите. "Защото ако не го направите, ако се преструваме, че това не се е случило - или по-лошо, ако го оставим без отговор - кой може да каже, че няма да се повтори?", каза той. 

Адвокатите на Тръмп ще започнат своята защита в петък с аргумента, че бившият президент не може да бъде държан лично отговорен за щурма на Конгреса. Те също така твърдят, че самият процес е противоконституционен, тъй като Тръмп вече не е действащ президент, въпреки че Сенатът отхвърли този аргумент по-рано тази седмица. 

Демократите: Тръмп стои зад щурма на Капитолия, нахлулите вярват, че ги е поканил там

Демократите: Тръмп стои зад щурма на Капитолия, нахлулите вярват, че ги е поканил там

Продължава процесът по импийчмънт в Сената

Осъждането на Тръмп обаче е малко вероятно. 17 републиканци ще трябва да се присъединят към 50-те демократи на Камарата, за да бъде той признат за виновен. Въпреки недоволството в партията срещу него, вероятно накрая съпартийците на Тръмп няма да гласуват масово срещу него.