В началото на дебатите в Сената на САЩ (горната камара на Конгреса на САЩ) през втория ден от процеса по импийчмънт на бившия американски президент Доналд Тръмп, водещият мениджър на импийчмънта на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) Джейми Раскин отхвърли твърдението на защитата, че коментарите на тогавашния президент не са пряко свързани с метежа в Капитолия на 6 януари.

Републиканците не са впечатлени от представянето на защитата на Тръмп

Републиканците не са впечатлени от представянето на защитата на Тръмп

Няколко републикански сенатори коментираха, че не са разбрали аргументите на адвокатите

Раскин каза, че мениджърите на Камарата на представителите ще представят доказателства, които показват, че "президентът Тръмп не беше невинен наблюдател" и че "той очевидно подбуди метежа на 6 януари".

"Доказателствата ще ви покажат, че той е видял, че това идва, и не беше никак изненадан от насилието", настоя той, цитиран от американските медии.

Доказателствата ще покажат, че Тръмп е бил "предупреден, че тези (негови) последователи бяха подготвени за насилствена атака, насочена към нас в Капитолия чрез медийни информации, доклади на правоприлагащите органи и дори арести", подчерта Раскин. 

Доказателствата "ще покажат, че Доналд Тръмп предаде ролята си на главнокомандващ и се превърна в главен подстрекател", наричайки Тръмп човека, "единствено отговорен" за подбуждането на насилието.

Вторият импийчмънт на Тръмп не нарушавал конституцията

Вторият импийчмънт на Тръмп не нарушавал конституцията

Ключово гласуване в сената на САЩ