Представянето на адвокатите на Доналд Тръмп на първия ден от втория импийчмънт процес срещу бившия президент е остро критикувано от някои сенатори от Републиканската партии и наблюдатели. Мнозина не са особено впечатлени от моментите, когато защитата излагаше аргументите си непоследователно, пише "Гардиън".

"Политико": Тръмп мисли да се върне в политиката

"Политико": Тръмп мисли да се върне в политиката

Бившият президент очаква края на импийчмънта

Двама членове на защитата, Брус Кастър и Дейвид Шон, се опитаха да убедят Сената да прекрати процеса на базата, че е противоконституционен. Представянето на Кастър конкретно е остро критикувано заради безсъдържателната защита и липсата на фокус.

Няколко републикански сенатори коментираха, че не са разбрали аргументите на адвокатите. Сенаторът от Луизиана Бил Касиди, който гласува с демократите, че процесът не нарушава конституцията, отбеляза, че екипът на Тръмп е свършил "ужасна работа" и е бил "неорганизиран", "напосоки" и е направил всичко освен да говори по казуса.

Тръмп не бил доволен от работата на адвокатите си на процеса по импийчмънт

Тръмп не бил доволен от работата на адвокатите си на процеса по импийчмънт

Пледоариите не били на ниво

Сюзан Колинс, републикански сенатор от Мейн, коментира, че е "объркана" от Кастър, който е водещият адвокат на Тръмп. Колинс смята, че "не изглежда да е представил някакви аргументи изобщо, което е необичаен подход".

Сенатор Джон Корнин, републиканец от Тексас, заяви, че адвокатът на президента е говорил отегчаващо и объркващо.

Вторият импийчмънт на Тръмп не нарушавал конституцията

Вторият импийчмънт на Тръмп не нарушавал конституцията

Ключово гласуване в сената на САЩ

Сенаторът от Тексас Тед Круз, един от най-ревностните съюзници на Тръмп, не мисли, че адвокатите са свършили "най-ефективната работа", докато в същото време похвали Джейми Раскин, който действа като главния прокурор на демократите, като "впечатляващ".

Въпреки това Корнин и Круз гласуваха против провеждане на процеса, както и други 42-ма републиканци. Шестима републиканци, включително Касиди и Колинс, подкрепиха демократите и гласуваха процесът да продължи.

Самият Доналд Тръмп е изразил недоволството си от представянето на адвокатите.

Байдън: Не следя импийчмънта на Тръмп

Байдън: Не следя импийчмънта на Тръмп

Президентът на САЩ се интересувал от стимулите за икономиката и американците

В началото на първия ден от процеса Раскин представи видео с откъси от бунта на 6 януари и как Доналд Тръмп е призовал поддръжниците си да нахлуят в Капитолия.

Започна процесът срещу Тръмп - първият в историята срещу ескпрезидент

Започна процесът срещу Тръмп - първият в историята срещу ескпрезидент

Импийчмънт процесът може да приключи в понеделник

В средата на януари 2021 г. Тръмп влезе в историята на САЩ като първия президент с два импийчмънта, след като Камарата на представителите одобри едно обвинение срещу американския лидер - подбуждане към бунт. 232 конгресмени срещу 197 гласуваха за импийчмънт на президента.

При първия процес в Сената в началото на миналата година само сенатор Мит Ромни от Юта подкрепи демократите. Тогава Тръмп бе оправдан. Сега се очаква повече републиканци да се присъединят към демократите. Необходими са 17 републиканци да подкрепят демократите в горната камара, за да осъдят американския лидер.

Обвинението в Сената трябва да бъде прокарано с 2/3 мнозинство, което изисква 67 гласа. От 20 януари демократите и републиканците имат по 50 сенатори и вицепрезидентът Камала Харис ще е решаващият вот. Това означава, че 17 сенатори от Републиканската партия трябва да гласуват с демократите, за да осъдят Тръмп. Американският лидер бе оправдан лесно по две обвинения на предишния процес, когато само един републиканец в Сената го призна за виновен по едното от двете обвинения.

Сенатът може да проведе още едно гласуване, което ще попречи на Тръмп да се кандидатира отново. Този път обаче се изисква просто мнозинство за прокарване на предложението. Това гласуване ще задейства Четиринадесетата поправка, която забранява заемане на федерална или щатска длъжност от всеки, който е взел участие в бунт. Приета след Американската гражданска война, поправката гласи, че никой не трябва да заема държавен пост в САЩ, ако преди е бил замесен в метеж срещу държавата.

Според някои експерти тази поправка може да бъде използвана да се забрани на Тръмп да заема държавна длъжност дори и ако бъде оправдан от Сената. Отново ще се изисква просто мнозинство в Сената.