Демократите от Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес), които инициираха процеса по импийчмънт срещу вече бившия американски президент Доналд Тръмп, изразиха в четвъртък още веднъж убеждението си, че той стои зад щурма на Капитолия от 6 януари, предаде АП. 

Тръмп не бил главнокомандващ, а "главен подстрекател"

Тръмп не бил главнокомандващ, а "главен подстрекател"

Подстрекател на метежа в Капитолия

Според тях, самите щурмували Капитолия вярват, че са действали по заповедите на президента и отразяват неговата реторика, когато са тръгнали да щурмуват сградата и да спрат съвместната сесия на Конгреса, удостоверяваща избора на демократа Джо Байдън.

По време на втория ден от импийчмънт процеса срещу Доналд Тръмп импийчмънт мениджърите от Демократическата партия се фокусираха върху щурма от 6 януари в Капитолия и конкретно върху невиждани кадри от охранителни камери. Мениджърите, които действат като прокурори, показаха клипове на сенаторите (журито). Шокиращите кадри разкриха пълния мащаб на опасната атака в Капитолия, включително и заплахата за вече бившия вицепрезидент Майк Пенс и някои сенатори, които осъзнаха пред какво са били изправени.

Прокурори пуснаха разговори между служители на реда, които алармират за множество ранени техни колеги и призовават за незабавно изпращане на подкрепление. Освен отчаяните призиви на полицията, демократите показаха и кадри, на които метежниците чупят прозорци и нахлуват в Капитолия. Единият от първите протестиращи, нахлули в Капитолия, носи флага на Конфедерацията.

Припомняме, че тази седмица в Сената (горната камара) тече процесът по импийчмънт, който е безпрецедентен заради това, че Тръмп вече не е действащ президент и е втори срещу него.

Републиканци в САЩ обмислят анти-Тръмп партия

Републиканци в САЩ обмислят анти-Тръмп партия

Повече от 120 републиканци са провели разговор миналия петък

"Те наистина вярваха, че цялото нахлуване е по заповед на президента", заяви представителят Даяна ДеГет от Колорадо. "Президентът им е казал да бъдат там."

В Белия дом президентът Джо Байдън заяви, че вярва, че "някои мисли могат да се променят", след като сенаторите видяха видеоклиповете. Байдън каза, че не е гледал на живо нито едно от делата от предния ден, но по-късно е видял новини. По-рано той вече отказа да коментира процеса и своят евентуален вот в него, като настоя, че гласуването е работа на Сената.