Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е бил толкова болен от коронавируса миналата година, че медиците са се опасявали, че ще трябва да бъде поставен на командно дишане, информира "Ню Йорк таймс".

Източници са разкрили пред вестника, че нивата на кислород на Тръмп са били "изключително потиснати" в един момент по време на болестта му.

Тогавашният президент също така е имал белодробни инфилтрати, които са причинили възпаление на дробовете му с течност или бактерии. Смята се, че състоянието е налице при тежки случаи на коронавирус.

Доналд и Мелания Тръмп заразени с новия коронавирус
Обновена

Доналд и Мелания Тръмп заразени с новия коронавирус

"Ще се справим ЗАЕДНО"

Разкритията показват, че болестта на Тръмп, която се случи само месец преди президентските избори през 2020 г., е била много по-сериозна от обявеното преди.

Източниците са уточнили, че служителите са били толкова притеснени от състоянието на Тръмп преди той да бъде хоспитализиран, че са смятали, че той ще трябва да бъде интубиран.

Тръмп се е противопоставял на приемането му в болница, докато неговите съветници не са го убедили, че е по-добре да напусне, докато може да ходи без помощ, вместо да рискува да изчака докато се наложи да бъде откаран.

Президентът беше откаран в болница "Уолтър Рийд" по-малко от 24 часа след поставената му диагноза COVID-19.

По това време Белият дом не съобщаваше нищо за здравето на 45-ия президент и обяви само, че е получил допълнителен кислород, след като това беше съобщено от американски медии.

Новите твърдения повдигат въпроси относно брифингите, предоставяни от медици от Белия дом.

Лекарят на Тръмп, д-р Шон П. Конли, заяви, че нито един от резултатите му не е показал нищо от "някаква голяма клинична тревога", а нивата на кислород в кръвта му никога не са падали под 90 процента.

Според "Ню Йорк таймс" нивата на кислород на Тръмп в един момент са спаднали до ниските 80 процента, което е предизвикало изключително безпокойство сред най-приближения му кръг.