Демократическата партия официално номинира бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън за свой кандидат за предстоящите президентски избори в страната, съобщава "Ройтерс".

Решението беше взето на национален конгрес в Милуоки, щата Уисконсин

С издигнатата кандидатура демократите се надяват, че опустошената от пандемията страна ще бъде възстановена и ще се сложи край на хаоса в администрацията на Доналд Тръмп.

Байдън благодари на всички, подкрепили кандидатурата му, и заяви, че за него е чест да приеме номинацията.

Гласуването се проведе виртуално заради пандемията. Представители на делегациите на американските щати и отвъдморските територии по ред обявяваха за кого са гласували техните делегати - за Байдън или за сенатор Бърни Сандърс, който беше основният съперник на Байдън във вътрешнопартийната борба, но се оттегли от надпреварата през април.

Започва конвентът на демократите за избиране на Байдън за кандидат за лидер на САЩ

Започва конвентът на демократите за избиране на Байдън за кандидат за лидер на САЩ

Конвентът ще продължи четири дни

Байдън получи общо над 3 550 гласа, а Сандърс - малко над 1150.

Това е ключов момент в кариерата на Байдън - той се е кандидатирал за президент още два пъти преди, а сега се е превърнал във въплъщението на отчаяното желание на демократите да свалят президента Доналд Тръмп на изборите през ноември, сочат световните агенции.

Байдън води с 7,6 пункта на национално ниво според предварителни проучвания, а също изпреварва републиканския си опонент в щатите Охайо, Мичиган, Невада, Уинсконсин, Минесота, Флорида, Пенсилвания и Аризона.

В негова подкрепа се изказаха двама бивши американски президенти - Бил Клинтън и Джими Картър.

Иран с надежди за ядрената си програма при победа на Джо Байдън

Иран с надежди за ядрената си програма при победа на Джо Байдън

САЩ искат да въведат отново санкциите срещу Иран