Какво ще се случи с ядрената сделка от 2015 г. между Иран и световните сили, зависи от резултата на предстоящите президентски избори в САЩ, коментират трима ирански висши служители, цитирани от "Ройтерс".

Те правят този коментар, след като стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп планира тази седмица да предложи моментално връщане на санкциите срещу Иран. В същото време още преди две години - през 2018 г. Съединените щати се отказаха да участват в преговорите по сделката от 2015 г., като така се противопоставиха на усилията на останалите страни по споразумението - Германия, Великобритания, Франция, Русия, Китай и Иран. Аргументът им тогава бе, че твърденията на Иран, че са спрели ядрената си програма, са пълна лъжа.

И тримата ирански служители са посочили, че макар през 2015 г. да бе постигнато историческо споразумение, Иран не смята да се отказва от ядрените си амбиции, надявайки се, че ако на предстоящите избори победи Джо Байдън, това ще бъде само в тяхна полза.

Припомняме, че когато през 2015 г. Иран се съгласи на определени отстъпки от ядрената си програма, това бе в замяна на сваляне на редица икономически санкции, налагани му от Съвета за сигурност на ООН. Сега те могат отново да се върнат, ако Иран спре да изпълнява своя ангажимент.

"В момента решението на Техеран е да не се отказва от сделката, постигната през 2015 година, дори и американците да допуснат най-голямата си грешка - да върнат санкциите" - коментира един от високопоставените ирански служители, пожелали анонимност.

МААЕ: Иран е натрупал обогатен уран 8 пъти повече от допустимото

МААЕ: Иран е натрупал обогатен уран 8 пъти повече от допустимото

Не допуска международните инспектори...

Джо Байдън обеща, че ако спечели президентските избори, отново ще включи САЩ към ядрената сделка. Историческото споразумение през 2015 г. беше договорено от администрацията на бившия президент - Барак Обама, при когото Байдън бе вицепрезидент.

Вторият ирански висш представител, пожелал анонимност, коментира, че Иран е готов да напусне сделката - и "технически, и политически". "Но ние трябва да бъдем умни и да не попадаме в капана на Съединените щати, които целят тъкмо това - да нарушим сделката", допълни висшият чиновник.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф определи следващите няколко седмици като критични за ядрената сделка.

За да предизвикат връщане на санкциите, САЩ ще трябва да подадат жалба до 15-членния Съвет за Сигурност на ООН, като сигнализират, че Иран не спазва ангажимента си по ядрената сделка.

Иран: Администрацията на Тръмп е най-лошата в историята на САЩ

Иран: Администрацията на Тръмп е най-лошата в историята на САЩ

Според Рохани, Белия дом е " безчовечен, жесток и некомпетентен"

Според редица дипломати този процес ще бъде труден, тъй като Русия, Китай и други страни в Съвета за сигурност оспорват дали изобщо ходът на САЩ е законен.

От друга страна европейски депутат, пожелал анонимност, коментира, че ако САЩ върнат санкциите, това рискува изцяло да унищожи и без това крехкото споразумение.