Националният конвент на Демократическата партия се събира за избиране на кандидат за президент и вицепрезидент на САЩ. Очаква се основно да се наблегне на обединението на партийните редици с цел представяне на Джо Байдън и Камала Харис като най-добрата надежда за страната за излекуване на дълбокото разделение и паралелните кризи - пандемията от коронавирус и расовото неравенство, пише "Гардиън".

Конвентът ще продължи четири дни. Първоначално беше планиран да се проведе в Милуоки, Уисконсин, в средата на юли, но пандемията от коронавирус принуди демократите да организират виртуално събрание, преименувано "Конвент от единия край до другия край на Америка".

Турция побесня след атака на Байдън, че Ердоган е автократ

Турция побесня след атака на Байдън, че Ердоган е автократ

Дните със заповедите към Турция свършиха

Събитието, което обикновено привлича хиляди членове на партията, сега ще се проведе от отдалечени места на страната. Няма да има тълпи от хора с лозунги и балони.

Байдън се очаква да приеме номинацията на демократите за кандидат за президент на САЩ в четвъртък, когато ще изнесе най-важната си реч в дългогодишната си кариера в почти празна зала в близост до дома си в Уилмингтън, Делауеър.

"Няма съмнение - ще бъде различно", коментира Том Перес, председател на Националната комисия на Демократическата партия.

Байдън поиска задължително носене на маска в САЩ

Байдън поиска задължително носене на маска в САЩ

През следващите три месеца всеки американец трябва да носи маска

Програмата, съкратена до само 2 часа всяка вечер от 21,00 до 23,00 часа, е организирана, за да отрази дълбочината на политическата коалиция на Байдън в битката срещу Доналд Тръмп. Днес се очаква да говори сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс. Ще участват и две от най-известните фамилии в американската политика, а именно Клинтанови и Обамови. Също така ще участват и обикновени американци.

Байдън влиза в последната фаза от кампанията си в силна позиция, макар че демократите се готвят за оспорвана битка. Байдън води убедително на Тръмп на национално ниво и в спорните щати.

Джо Байдън и Камала Харис за първи път заедно на предизборно участие

Джо Байдън и Камала Харис за първи път заедно на предизборно участие

Президентът Доналд Тръмп припомни, че преди година между Байдън и Харис имало разногласия

Социологическо проучване на NBC News /Wall Street Journal показва, че Байдън води с 9% на Тръмп на национално ниво, като повече от 60% са на мнение, че администрацията на американския лидер не се справя с епидемията от коронавирус. Според изследването Байдън има преднина пред Тръмп по почти всеки въпрос с изключение на икономиката, която според избиратели е приоритет на тези избори.

"Добър ден за нашата страна": Демократите хвалят Байдън за избора на Камала Харис за вице

"Добър ден за нашата страна": Демократите хвалят Байдън за избора на Камала Харис за вице

Редица високопоставени членове на Демократическата партия реагираха почти веднага

В същото време решението на Байдън да избере Харис за вицепрезидент увеличи подкрепата, а също така и даренията. За 48 часа двамата събраха 48 милиона долара за предизборната си кампания. Повечето демократи, повечето независими и всеки четвърти републиканец одобряват избора на Байдън. Номинацията на Харис е историческа - за първи път голяма партия издига за кандидат за вицепрезидент чернокожа жена. Тя ще се обърне към нацията в сряда, 100 г. и един ден след ратифицирането на 19-ата поправка, която гарантира на американските жени право на глас.

Барак Обама ще изнесе важна реч в сряда, след Харис.

Но събитието представлява сериозни технически предизвикателства за организаторите, след като на практика се превръща във вечерна конференция по Zoom.

Байдън посочи Камала Харис като кандидат за вицепрезидент

Байдън посочи Камала Харис като кандидат за вицепрезидент

Първата афроамериканка, претендираща за поста на вицепрезидент

Конвентът ще се провежда в Уисконсин център в Милуоки, но участниците ще направят изявленията си от различни локации, като някои ще са предварително записани, докато делегатите гласуват дистанционно.

Събитието е не само голям логистичен тест за кампанията на Байдън, но и също важна мисия за набиране на подкрепа и обединяване на демократите.

Първата вечер ще завърши с реч на бившата първа дама Мишел Обама. Джил Байдън ще говори във вторник вечерта, след като делегатите официално номинират съпруга й за гласуване във всички 57 щата и територии на САЩ. Бившият президент Бил Клинтън ще говори във вторник, а Хилари Клинтън ще изнесе реч в сряда.

Кулминацията на събранието е четвъртък вечерта, когато Байдън ще изнесе реч, което се опитва да направи от първата си кампания за държавен глава през 1988 г.

В същото време Тръмп принуди Републиканската партия да премести конвента си в Джаксънвил, Флорида, от Шарлът, Северна Каролина, след като щатските лидери обявиха, че участниците ще трябва да спазват правилата за социална дистанция. Месец преди събранието Тръмп внезапно отмени събитието на фона на епидемията във Флорида и региона. Сега Тръмп обяви, че планира да получи номинацията в Белия дом - безпрецедентно използване на федерална собственост за провеждане на партийно събитие, което според критици вероятно е нарушение на етичните закони.