Бъдещият кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън призова всички губернатори на щати да задължат американците да носят маски с цел забавяне разпространението на коронавируса, който уби повече от 165 000 души в държавата, информира "Ройтерс".

Джо Байдън и Камала Харис за първи път заедно на предизборно участие

Джо Байдън и Камала Харис за първи път заедно на предизборно участие

Президентът Доналд Тръмп припомни, че преди година между Байдън и Харис имало разногласия

Байдън отправи призова на втория ден от предизборен тур с Камала Харис, която той избра за кандидат за вицепрезидент на САЩ. Бившият вицепрезидент призова за задължително носене на маски на национално ниво след виртуална среща със здравни експерти в родния си град Уилмингтън, Делауеър.

"През следващите три месеца всеки американец трябва да носи маска, когато е навън. Всеки губернатор трябва да направи задължително носенето на маска", призова той.

"Добър ден за нашата страна": Демократите хвалят Байдън за избора на Камала Харис за вице

"Добър ден за нашата страна": Демократите хвалят Байдън за избора на Камала Харис за вице

Редица високопоставени членове на Демократическата партия реагираха почти веднага

Според него това забавяне е довело до смъртни случаи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп дълго време отказваше да носи маска на публични места. Това превърна носенето на маски в политически символ и предизвика спорове в страната. Представители на Републиканската партия и поддръжници на Тръмп гневно отказват да носят маски.

Тръмп заяви, че щатите имат уникални различия и губернаторите се нуждаят от свобода да прокарват свои политики. Той също призова Байдън да "спре да си играе на политика с вируса".

Байдън посочи Камала Харис като кандидат за вицепрезидент

Байдън посочи Камала Харис като кандидат за вицепрезидент

Първата афроамериканка, претендираща за поста на вицепрезидент

Здравните специалисти са съгласни, че носенето на маска на обществени места ограничава разпространението на коронавируса, който засегна повече от 5,2 милиона американци.

"Надявам се, че си научихме урока. Надявам се, че президентът си научи урока", каза Байдън.

Междувременно говорител на предизборната кампания на Байдън и Харис съобщи, че бившият вицепрезидент е събрал 48 милиона долара за 48 часа, откакто посочи Камала Харис за кандидат за вицепрезидент на САЩ.

Предизборната кампания на Байдън е събрала 140 милиона долара през юли.