Турция осъди коментари на бъдещия кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън, който разкритикува президента Реджеп Ердоган и призова за подкрепа на турската опозиция, информира АФП.

Байдън е направил коментарите в интервю за "Ню Йорк таймс" през декември, но видеото се появи за първи път през събота преди да се разпространи в социалните мрежи.

Запитан да коментира Ердоган, Байдън описа турския президент като "автократ" и разкритикува политиката му към кюрдите, и подкрепи турската опозиция.

Според него трябва да се предприеме напълно различен подход към Ердоган и да се заяви ясно, че подкрепят опозицията. Той подчерта, че е необходимо да се подсилят опонентите на турския лидер, за да може да го победят, но "не с преврат, не с преврат, а с изборния процес".

Коментарите не провокираха голяма реакция, когато бяха публикувани от "Ню Йорк таймс" през януари, но видеото с интервюто предизвика гневен отговор от Турция.

Анализът за Турция от страна на Джо Байдън се основава на напълно невежество, арогантност и лицемерие, написа в "Туитър" говорителят на турския лидер Ибрахим Калън.

Дните със заповедите към Турция свършиха. Но ако все още си мислите, че можете да опитате, бъдете наши гости. Вие ще си платите цената, предупреди говорителят.

Изявлението на бившия вицепрезидент на САЩ също изложи опонентите на Ердоган, които редовно са обвинявани от турското правителство, че са на заплата от чужди сили.

Няколко представители на основната опозиционна Републиканска народна партия бързо се дистанцираха от коментарите на Байдън и призоваха да "уважават суверенитета на Турция".

Някои критици на Байдън очакват възможно допълнително влошаване на вече обтегнатите отношения между Анкара и Вашингтон, ако успее да победи Доналд Тръмп на президентските избори през ноември.