Американските демократи отправиха остри критики към  препоръките на главнокомандващия американските сили в Ирак генерал Дейвид Петреъс.

Припомняме, Петреъс заяви пред Конгреса, че до лятото на 2008 г. от Ирак може да се изтеглят до 30 000 американски войници.

В доклад пред Конгреса генерал Петреъс препоръча до средата на идната година в Ирак да останат близо 130 000 американски войници.

Според лидера на демократите Хари Райд стратегията на Петреъс не показва никаква конкретна промяна в политиката на САЩ в Ирак. Изтеглянето на тези военни части така или иначе щеше да се случи, заради ротационния принцип, добави Райд, цитиран от Си-Ен-Ен.

От друга страна, с това евентуално намаляване на военните в Ирак, ще се възстанови броят на войниците ни там, преди последното увеличаване на контингента ни тази година, разпоредено от Буш, смятат още демократите. Така че промяна няма, категорични са от демократичната партия.

Концепцията на Петреъс  е несъобразена не само с мнението на демократите, а и с това на целия американски народ, добавя Райд.

От своя в писмо до президента Буш сенаторът Хилари Клинтън е определила плана на Петръс като „неприемлив", а евентуалните мерки за съкращаване на американския контингент като „твърде недостатъчни и твърде закъснели".

Тази вечер американският държавен глава Джордж Буш ще обяви новата си стратегия за Ирак в обръщение към нацията. Очакванията са той да одобри плана на Петреъс.