Демократите в САЩ, включително топ кандидатите за президент през 2020 г., осъдиха процеса и евентуалните последствия от въздушните удари на САЩ в Ирак, която убиха генерал Касем Солеймани.

Председателят на Камарата Нанси Пелоси заяви в изявление, че атаката в Ирак "е предприета без консултация с Конгреса" и "рискува да предизвика по-нататъшна опасна ескалация на насилието".

"Конгресът трябва незабавно да бъде информиран за тази сериозна ситуация и за следващите стъпки, които се разглеждат от администрацията, включително значителната ескалация и разполагането на допълнителни войски в региона."

Ню Йорк готви защита от "отмъщение на Иран или негови терористични съюзници"

Ню Йорк готви защита от "отмъщение на Иран или негови терористични съюзници"

Лос Анджелис внимателно наблюдава ситуацията в Иран

Бившият вицепрезидент Джо Байдън заяви, че президентът Тръмп "хвърли пръчка динамит в тръба" с целенасоченото убийство на иранския генерал и заяви, че може да постави САЩ "на ръба на голям конфликт в Близкия изток", съобщава АП.

Берни Сандърс: "Опасната ескалация на Тръмп ни приближава до поредната катастрофална война в Близкия изток, която може да струва безброй животи и трилиони повече долари."

Елизабет Уорън нарече Касем Солеймани "убиец, отговорен за смъртта на хиляди, включително стотици американци". Но тя допълва, че "безразсъдният ход на Тръмп ескалира ситуацията с Иран и увеличава вероятността от повече смърт и нов конфликт в Близкия Изток".

Андрю Янг коментира, че "войната с Иран е последното нещо, от което се нуждаем, и не е волята на американския народ. Трябва да действаме за премахване на напрежението и защита на нашия народ в региона."

Помпео: САЩ остават ангажирани с деескалация в Близкия изток

Помпео: САЩ остават ангажирани с деескалация в Близкия изток

Елиминирането на Солеймани е "отговор на заплахи за живота на американски граждани"