Една трета от населението на света живее в страни, където демокрацията е в отстъпление, включително в Индия, Турция, Бразилия, Полша, Русия и САЩ, изтъкват изследователи, цитирани от "Франс прес".

"Въпреки че повечето хора по света все още живеят в демократични страни през 2017 г., демокрацията е в упадък в 24 страни, в които живеят 2,6 млрд. души", посочват анализаторите.

Движението към автократично управление, при което отслабва контрола върху изпълнителната власт, се случва главно в демократични региони, особено в Западна и Източна Европа и САЩ.

Тежка криза на общественото доверие към правителствата в демократичните страни

Тежка криза на общественото доверие към правителствата в демократичните страни

Парадоксално, в недемократичните страни доверието е по-голямо

"Автономността на медиите, свободата на словото и върховенството на закона претърпяха най-голям упадък", изтъква водещият автор на изследването Ана Лурман, която е политолог от Университета в Гьотеборг в Швеция.

"Тази тревожна тенденция прави изборите по-малко смислени в целия свят", допълва тя.

Хората в страните, които отстъпват от либералната демокрация, далеч надхвърлят онези, които живеят в страни, които отбелязват напредък, отбелязва Ана Лурман.

Единственият регион, който върви против глобалната тенденция, е Африка, която показа частичен, но забележителен ръст на демокрацията.

През последното десетилетие 20 страни, включително четири в Европейския съюз - Унгария, Полша, Литва и Словакия, са били понижени от "либерални" на "избирателни" демокрации.

Израел, Мавриций и Южна Африка също са се отдалечили от демократичните идеали.