Стотици антиправителствени демонстранти влязоха в сблъсък с поддръжници на йеменския президент южно от столицата на страната, предаде „Ройтерс". И от двете страни полетяха камъни в поредния епизод от ескалиращото напрежение в най-бедната арабска страна.

Според свидетели полицията стреляла във въздуха, но не била в състояние да контролира случващото се в промишления град Таиз, докато в Санаа демонстрантите проведоха шествие до централата на полицията.

Хей, Али, излез!", крещяха вдъхновени от събитията в Египет студенти от университета в Сана към президента Али Абдула Салех. Наложи се полицията да застане между 500 привърженици на опозицията и 100 поддръжници на президента. През последните дни сблъсъците между тях зачестиха, като враждуващи групи използват сопи и юмруци, за да наложат политическите си виждания над опонентите си. В неделя полицията прекрати протестно шествие в столицата.

Демонстрантите в Санаа поискаха освобождаването на арестуваните в хода на последните протести активисти. 220 от арестуваните в Таиз вече напуснаха ареста. От „Хюман Райтс Уоч" разкритикуваха действията на властите заради „ненужната бруталност", изразяваща се в употреба на шокови палки срещу демонстранти.

Салех, който се смята за ключов американски съюзник в борбата с „ал-Кайда" владее Йемен от 32 години. Последните събития в страната, вдъхновени от случилото се в Алжир, Тунис и Египет, принудиха президента да направи значителни отстъпки в политиката си, в това число и да обещае, че ще напусне поста през 2013г. Въпреки това от опозицията настояват за незабавната му оставка.

Според анализатори Йемен все още е далеч от положението, в което беше Египет към момента, когато военните „иззеха" властта от Хосни Мубарак. В страната има много оръжие, освен това предводителите на отделните племена са много силни, поради което една подобна „революция" би протекла по-бавно и по-кърваво, смятат специалистите.

Освен размириците на социална основа, Йемен се бори със сепаратисти в южната част на страната, шиитски бунтовници на север и местно крило на „ал-Кайда".