Планираното посещение на външния министър на Гърция Никос Дендиас в четвъртък в Триполи, Либия, за да се срещне с ръководителя на президентския съвет на арабската страна Мохамед Юнус ал-Менфи, бивш посланик в Гърция, завърши с дипломатически скандал, тъй като Дендиас отказа да се срещне с представителя на правителството в Триполи - външния министър Найла Мангуш и в резултат на това Либия отзова своя посланик в Атина, пише електронното англоезично издание "Катимерини".

Дендиас излетя от Триполи, без дори да слиза от самолета, и отпътува за Бенгази, съперничещият център на властта на Либия на изток, където се срещна със силния човек там фелдмаршал Халифа Хафтар.

Самолетът, превозващ Дендиас и гръцката делегация до Бенгази, отлетя за там през въздушното пространство на Малта, след като Триполи отказа да одобри плановете за полета до Бенгази.

"Днешното посещение в Либия, както беше планирано, започна от Триполи, където трябваше да се срещна с президента Менфи. Въпреки това г-жа Мангуш, външният министър на либийското преходно правителство (Правителството на националното единство), се опита да наложи нейното присъствие на летището, за да трябва да се срещна с нея. В резултат на това съкратих посещението си в Триполи и заминах за Бенгази, където графикът беше спазен, както беше планирано", каза Дендиас пред репортери в четвъртък. След това Дендиас отиде в Тобрук, град на изток от Бенгази, който служи като седалище на парламента на Либия, който осъди споразуменията на правителството в Триполи с Турция.

Базираното в Триполи правителство подразни Гърция, като подписа две споразумения с Турция: едното през 2019 г. за разграничаване на морските юрисдикции на двете страни, въпреки че не са съседни, като Египет и Гърция се намират между тях; и второто, подписано по-рано тази година, позволяващо на Турция да търси петрол и природен газ на либийска територия. Първото споразумение, осъдено в международен план, се основава на твърденията на Турция, че острови като Крит не могат да имат континентален шелф.

Позицията на Гърция е, че очаква сформирането на общонационално прието либийско правителство за обсъждане на двустранни морски въпроси и че междувременно не приема правния статут на правителството в Триполи и мандата му да подписва споразумения с Турция, особено когато те нарушават собствените интереси и суверенитет на Гърция.

Виждайки, че Турция има огромно влияние в Триполи, Гърция изглежда в един момент реши да се ангажира с Хафтар, чиято военна кампания за превземане на Триполи в крайна сметка не успя да постигне тази цел.

Египет и Гърция отхвърлят споразумението между Турция и Либия

Египет и Гърция отхвърлят споразумението между Турция и Либия

Заплашва стабилността и сигурността в Средиземно море