Британският депутат от Консервативната партия Доминик Грийв обвини премиера Борис Джонсън, че е скрил от обществото доклад за заплахите за националната сигурност на Великобритания, генерирани от Русия, пише в. "Guardian".

В документа е анализирано и влиянието на разпространяваната от Кремъл дезинформация върху парламентарните избори в Обединеното кралство.

Грийв е заявил пред депутатите, че докладът е подготвен от парламентарната комисия по разузнаване и сигурност. Документът - в обем от 50 страници, чака от 17 октомври "Даунинг стрийт" да даде одобрение за неговото публикуване, но засега остава блокиран.

Грийв определя поведението на премиера като недопустимо. По думите му, обществото може изобщо да не види доклада преди изборите на 12 декември.

Започна предизборната кампания във Великобритания

Започна предизборната кампания във Великобритания

Нека нашата държава продължи напред и да изпълним приоритетите на народа

С оглед на ситуацията в Камарата на общините, депутатът смята, че документът трябва да получи одобрение за публикуването му незабавно, за да може да бъде обнародван в понеделник. Във вторник парламентът се разпуска.

Ако Борис Джонсън не се произнесе за това днес, публикуването на доклада преди изборите ще бъде невъзможно и обществото няма да бъде предупредено за рисковете по отношение на изборния процес.

Грийв допълва, че няма никакви обяснения защо от "Даунинг стрийт" не е дадено одобрение.

Припомняме, парламентът подкрепи искането на Джонсън да се проведат предсрочни избори на 12 декемвриПремиерът настояваше Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври със или без споразумение, но депутатите го принудиха да поиска от Брюксел отлагане до 31 януари, което беше одобрено от Общността.