Осем депутати от ляворадикалната партия "Левица" в Германия обявиха, че са подали криминална жалба срещу германския канцлер Ангел Меркел и нейни министри, обвинявайки ги в съучастие в убийството на иранския генерал Касем Солеймани от страна на САЩ, съобщава "Франс прес".

Жалбата им е свързана с огромната военновъздушна база на САЩ "Рамщайн" в Западна Германия, в която се смята, че е разположена сателитна релейна станция, използвана за контрол на американските безпилотни самолети в небето над Африка и Близкия изток.

Представител на ООН:  Убийството на Солеймани нарушава международните норми

Представител на ООН: Убийството на Солеймани нарушава международните норми

Опасен прецедент, който може да е "рецепта за бедствие"

"Контролните сигнали за атаката с дрон (при която беше убит Солеймани) могат да бъдат предадени само чрез сателитна релейна станция на германска територия, в американската авиобаза "Рамщайн", изтъкна депутатът от "Левица" Александър Ной.

Копие на криминалната жалба Ной е публикувал на сайта си, като тя е насочена срещу Меркел, външния министър Хайко Маас, военния министър Анегрет Крамп-Каренбауер, вътрешния министър Хорст Зеехофер и "други членове на федералното правителство".

САЩ: Касем Солеймани планирал атаки в България

САЩ: Касем Солеймани планирал атаки в България

Резолюцията отдава почит на американските войници и разузнавачи

Крайната левица обвинява Меркел и министрите ѝ, че са "съдействали чрез небрежност" за убийството на Солеймани.

"Не можем да продължим да приемаме, че самото федерално правителство нарушава международното право, като позволява и подкрепя незаконната война с дронове на САЩ", изтъкна Ной.