Временният парламент в Сомалия гласува „за" отстраняването на парламентарния председател Шариф Хасан Шейх Адан, съобщи Би Би Си. Гласуването в парламента в Байдоа бе подкрепено с 183 гласа „за" и 9 „против".

Шариф Хасан Шейх Адан се противопостави на намесата на Етиопия в миротворните сили в страната и на временния президент и министър-председателя, припомнят от медията.

Той апелира също за мирни преговори с ислямистите, които миналия месец загубиха контрола си в южна Сомалия, включително и в столицата Могадишу.

Парламентарният председател е все още в Европа, където критикува доскорошното налагане на военни закони в Сомалия.

Няколко африкански държави са предложили да предоставят войски на сомалийските миротворни сили, съобщиха лидерите на Етиопия и Кения.

Министър-председателят Али Мохамед Гхеди ги назова: Уганда, Нигерия, Южна Африка, Малави и Сенегал. На брифинг в парламента, той съобщи, че очаква войските да пристигнат още този месец.
Засега обаче само Уганда е предложила официално да помогне на Сомалия с 8,000 мироопазващи сили.

От своя страна Етиопия поиска да изтегли своите войски от Сомалия в рамките на няколко седмици.

През уикенда религиозното тяло Игад изпрати пратеници до седем Африкански държави, искайки от тях да помогнат с 8,000 миротворчески сили.

Междувременно основните медии на Сомалия получиха разрешение да подновят работа ден след като бяха наложени ограничения.