Част от българите, арестувани за шпионаж в полза на Русия, са влизали незаконно в дома на разследващия журналист Христо Грозев, съобщава германското издание Der Spiegel, цитирано от "24 часа".

Според данните, те са търсели лаптопа, на който Грозев е държал информацията за разследването си за отравянето на Алексей Навални, но са взели старо устройство, на което е нямало ценна информация.

За пробива в дома на журналиста се разбира от конфискуваните мобилни устройства на заподозрените в шпионаж. Установено е, че един от задържаните, Орлин Русев, е комуникирал с Ян Марсалек, бившия директор на фалиралата германската компания Wirecard. На 11 юни 2022 г., Русев писал на Марсалек, че пробива в дома на Грозев е успешен.

Предполага се, че откраднатият лаптоп е пренесен до Истанбул, където е предаден на руска служителка на ФСБ Татяна Спиридонова. След това Спиридонова заминала за Москва.

Смята се, че освен лаптопа, са предадени и няколко мобилни устройства, които са принадлежали на високопоставени австрийски служите в службите за сигурност. Мобилните устройства са били откраднати от бившия разузнавач Егисто От.

Припомняме, че на 30 март австрийските власти задържаха От за подозрение в шпионаж и предаване на "чувствителна информация" на Ян Марсалек.

Бивш служител на вътрешното разузнаване е задържан за шпионаж в Австрия

Бивш служител на вътрешното разузнаване е задържан за шпионаж в Австрия

Той е подозиран, че има връзка с бивш, укриващ се директор на рухналата германска компания Wirecard