Шести заподозрян българин ще бъде обвинен от британските власти в заговор за извършване на шпионаж. Той е арестуван като член на руска шпионска мрежа, базирана във Великобритания. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на британската прокуратура във вторник.

На 38-годишния Тихомир Иванчев ще бъде повдигнато обвинение за "сговор за получаване, събиране, записване, публикуване или съобщаване на документи или информация, които биха могли да бъдат полезни за цел, накърняваща сигурността и интересите на държавата.

Той ще се яви пред Уестминстърския магистратски съд в Лондон в сряда.

По-рано повдигна обвинения срещу петима български граждани, че са били част от предполагаема руска шпионска мрежа между август 2020 г. и февруари 2023 г.

Орлин Русев, 46 г., Бизер Джамбазов, 42 г., Катрин Иванова, 32 г., Иван Стоянов, 32 г., и Ваня Габерова, 29 г., всички български граждани, живеещи в Лондон и Норфолк, бяха арестувани от полицията за борба с тероризма през февруари 2023 г.

Обвинените в шпионаж за Русия българи отново се явиха пред британския съд

Обвинените в шпионаж за Русия българи отново се явиха пред британския съд

За първи път може да им бъде дадена възможност да се обявят за виновни или невинни

Те трябва да бъдат изправени пред съда в Лондон през октомври.

Софийска градска прокуратура съобщи през август миналата година, че ръководи също разследване за престъпление шпионаж по Глава първа от Особената част от НК.

Съобщението на прокуратурата дойде след като BBC съобщи, че трима българи са задържани за шпионаж във Великобритания. Медията съобщи това днес, с посочване на имената на българите, като арестът им е бил през февруари. Съобщението на прокуратурата е по повод обявеното от британската медия, което бе разпространено и от повечето български медии.

Българският посланик в Лондон Марин Райков обяви, че посолството не е било информирано, тъй като самите българи са пожелали това да не се случва.

Британското разследване затрупа с доказателства обвинените в шпионаж българи

Британското разследване затрупа с доказателства обвинените в шпионаж българи

Адвокатите им искат още време, за да се запознаят с тях, делото продължава през ноември

СГП не е направила публично достояние информацията, тъй като заяви, че досъдебното производство е образувано през март 2023 г.