Обвинените от Великобритания петима българи в шпионаж в полза на Русия, отново се изправят пред Централния криминален съд в Лондон днес, съобщава Нова телевизия. Този път се очаква за пръв път да имат възможност да обявят дали се признават за виновни по обвиненията.

Орлин Русев, 45 г., Бисер Джамбазов, 41 г., Катрин Иванова, 31 г., Иван Стоянов, 31 г., и Ваня Габерова, 29 г. са обвинени в заговор за събиране на информация с цел тя пряко или косвено да бъде полезна на Русия. От прокуратурата посочват, че престъплението е извършено в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г. Ако бъдат признати за виновни ги грозят до 15 години затвор.

Те се включиха по видеовръзка от различните затвори, в които са задържани от няколко месеца. На предишните две заседания по делото те бяха приканени от съдията единствено да потвърдят своите имена и рождени дати.

Трима българи във Великобритания са обвинени за шпионаж в полза на Русия

Трима българи във Великобритания са обвинени за шпионаж в полза на Русия

Посолството ни в Лондон научило от BBC, МВнР следи случая

Българите са наблюдавали хора и обекти, за Русия според обвиненията на британската прокуратура. Целта на подобни действия била да се помогне на Москва да осъществява враждебни действия срещу наблюдаваните цели, включително потенциално отвличане.

Срещу трима от българите има и повдигнати обвинения за притежание на фалшиви документи за самоличност.

През октомври адвокатите на петимата обявиха, че събраните от разследването доказателства са толкова много, че им е необходимо повече време, за да се запознаят с тях.

Прокуратурата знаела за обвинените в шпионаж българи на Острова и ги разследвала

Прокуратурата знаела за обвинените в шпионаж българи на Острова и ги разследвала

Образувано било досъдебно производство, работи се с ДАНС