Петимата български граждани, обвинени, че са част от руска шпионска мрежа във Великобритания, натоварена със задачата да осъществяват наблюдение и да получават информация за мишени, се явиха чрез видеовръзка пред съд в Лондон във вторник, предава Ройтерс.

Тримата мъже и две жени са обвинени в заговор "за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел, накърняваща безопасността и интересите на държавата" между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.

45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бизер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова, всички български граждани, живеещи в Лондон и Норфолк, са били арестувани от полицията за борба с тероризма през февруари тази година.

На този етап те не се пледирали нищо и бяха оставени в ареста до следващото им явяване пред лондонския съд на 13 октомври.

Русев, Джамбазов и Иванова вече бяха обвинени в престъпления с документи за самоличност и трябва да се явят пред съда в четвъртък по тези обвинения.

Описвайки обвиненията, прокурорът Катрин Селби каза пред Уестминстърския магистратски съд, че обвиняемите са обвинени, че са част от организирана мрежа, която е извършвала наблюдение и враждебни действия от името на Русия срещу конкретни цели, включително за потенциални отвличания.

Селби каза, че домът на Русев е предполагаемият оперативен център на групата във Великобритания и каза, че мрежата е получила задача от човек, известен като Ян Марсалек.

Марсалек, бившият главен оперативен директор на рухналата разплащателна компания Wirecard, е издирван от германската полиция за предполагаема измама и местонахождението му в момента е неизвестно.

Той не е обвинен в престъпление във Великобритания, но е посочен като предполагаем съучастник в обвиненията срещу петимата българи. Кантората на адвоката на Марсалек отказа коментар.

Великобритания се стреми да предприеме по-строги действия срещу външни заплахи за сигурността и потенциални шпиони и през юли прие закон за националната сигурност, целящ да преразгледа средствата за възпиране на шпионажа и чуждестранна намеса с нови инструменти и наказателни разпоредби.

По това време правителството определи Русия като "най-острата заплаха" за сигурността си.

От руското посолство в Лондон няма отговор на новината за обвиненията.

Миналия ноември шефът на вътрешните разузнавателни служби на Великобритания каза, че повече от 400 заподозрени руски шпиони са били експулсирани от Европа, нанасяйки "най-значимия стратегически удар" срещу Москва в новата история.

Разследват и българи у нас за шпионската схема във Великобритания

Разследват и българи у нас за шпионската схема във Великобритания

Прокуратурата и ДАНС са в пряка връзка с британските власти