Дерек Шолей приветства амбициозния дневен ред на правителството Петков

Съветникът на Държавния департамент на Съединените щати Дерек Шолей оценява високо резултатите от своите разговори с представителите на българското правителство, които е провел в рамките на посещението си в София.

"Приветстваме амбициозния дневен ред на новото българско правителство и с готовност ще го подкрепим в справянето с пандемията от COVID-19, корупцията, климатичните промени, енергийната диверсификация и други ключови въпроси". Оценката на Шолей бе разпространена от Американското посолство у нас, след приключване на визитата в София, част от обиколката в няколко държави, включително и Румъния.

В рамките на двустранния стратегически диалог между България и САЩ Съветник Шолей проведе срещи със заместник министър-председателя Асен Василев, с министъра на отбраната Стефан Янев и с министъра на външните работи Теодора Генчовска.

Стефан Янев и Дерек Шолей обсъдиха ролята на НАТО в усложнената среда за сигурност

Стефан Янев и Дерек Шолей обсъдиха ролята на НАТО в усложнената среда за сигурност

Шолин е част от американската делегация...

Целта на посещението е провеждане на разговори с партньори и съюзници на САЩ по редица стратегически въпроси, а са обсъдени широк спектър от теми, включително коронакризата, общата сигурност и продължаването на тясно трансатлантическо взаимодействие в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

По време на престоя си в София съветник Шолей е имал възможност да разгледа част от богатото културно наследство на София и да се запознае с историята на България, съобщават от Американското посолство у нас и разпространяват и снимки от визитата.

Припомняме, че посещението на делегацията на САЩ е част от по-общото планирано за София, Брюксел и Букурещ, за да се проведат редица стратегически теми свързани със ситуацията в Украйна.