Десантният кораб ORP Gniezno на военноморските сили на Полша е получил пробойна на дъното по време на ученията на НАТО под наслов Baltrops-2019 в Балтийско море, съобщи радио RMF FM.

Отбелязва се, че инцидентът е станал край бреговете на Литва на 16 юни.

По време на изпълнение на операция по дебаркиране при десант корабът се сблъскал с препятствие и повредил обшивката в средната част на корпуса. Заради пробойната в кораба е започнало да навлиза вода.

Кадри с пострадалия кораб бяха публикувани в YouTube.

Както увери представител на 8-ма флотилия на бреговата отбрана на Полша, ситуацията на ORP Gniezno е под контрол, корабът е в изправност и продължава да изпълнява задачите си.

От своя страна говорителят на флотилията Гжегож Левандовски каза, че конструкцията на кораба е приспособена за такива ситуации и може да издържи такива повреди.

Мащабните учения на НАТО Baltops (Baltic Operations) се провеждат от 9 до 21 юни в Балтийско море близо до бреговете на Германия, Полша, Латвия, Литва, Швеция и Дания.

В тях участват 19 страни членки и партньори на Алианса: около 12 хиляди военнослужещи, 44 военни кораба и повече от 40 самолета и хеликоптера.