Десет души са пострадали при сблъсъци пред сградата на Върховната рада в Киев, съобщиха "Укринформ" и РИА Новости, позовавайки се на началника на киевската полиция Андрей Крищенко.

Осем от пострадалите са полицаи. Те са с леки телесни повреди.

По-рано бе съобщено за двама ранени полицаи, единият от които е диагностициран с черепно-мозъчна травма.

Още двама са пострадали - граждански лица, които също имат леки телесни повреди. Освен пострадалите, двама са арестувани.

По думите на Крищенко, редът при парламента на Украйна се осигурява от 500 полицаи. По изчисление на полицията в митинга участват до хиляда и петстотин души. След преговори с властите те започнаха да се разотиват.

Според Интерфакс, протестиращите са около 2000 души - от ветерани и миньори.

Протестиращите в центъра на Киев миньори поискаха подходящо заплащане на минния отрасъл. Според профсъюзите, просрочените заплати на миньорите в държавните въгледобивни предприятия са $28,9 млн.

По данни на телевизия "Пети канал", недалеч от Върховната Рада също е имало акция на ветерани от Афганистанската война и силовите структури, заради които е била затворена улица Грушавска. Протестиращите са искали "да не понижават социалните им стандарти", а така също са настоявали и на възстановяване в пълен обем обезщетенията на семействата на воините и героите от Съветския съюз.