Иран отново стана арена на сблъсъци между привърженици на опозицията и полицаи.

Този път те възникнаха по време на масовото шествие, съпътстващо погребението на иранския водещ дисидент сред духовниците Аятолах Хюсеин Али Монтазери, който почина вчера.

Десетки хиляди хора се събраха в Ком, за да изпратят Монтазери в последния му път.

Според кореспондент на БиБиСи по време на огромното шествие са избухвали чести сблъсъци между участващите в него и полицията. Засега конкретната причина за спорадичните конфронтации остава неясна.

Правителството знае, че не може да забрани провеждането на погребално шествие, посочва той и добавя - въпреки че властите се опасяват, че церемонията може да прерасне в нова вълна от протести. Те вече са наложили сериозни ограничения, както на чуждестранните, така и на националните медии.

По време на шествието са се чували възгласи в подкрепа на Монтазери и опозиционния лидер Мир Мусауи. Той самият е взел участие в погребалното шествие.
БиБиСи допълва, че голяма част от участващите в него са носили зелени знамена или са били облечени в зелено - цветът на иранската опозиция.

Според други информации именно те са започнали конфронтацията с органите на реда, като са хвърляли камъни по тях.

По данни на различни медии, автобусите, превозващи желаещите да се присъединят към погребалната церемония, са били спирани, а много от пътниците арестувани.

За арестите на привърженици на опозицията пише и електронното издание на френския „Le monde". В обширен материал за шествието, вестникът посочва, че 42 от пристигналите за него, са били принудени да се върнат обратно.