Десетки хиляди хора изпълниха в неделя огромния централен площад на столицата Мексико Сити, за да протестират срещу реформите на изборния закон, които според тях застрашават демокрацията. Обикновено се смята, че на площада могат да се съберат до 100 000 души, но днес много повече протестиращи не можаха да намерят място, съобщи АП.

Демонстрантите бяха облечени предимно в бяло и розово - цветът на Националния избирателен институт - и крещяха лозунги като "Не пипайте моя глас!"

Реформите, предложени от президента Андрес Обрадор, бяха приети миналата седмица. Те биха намалили заплатите, финансирането на местните избирателни служби и обучението на гражданите, които управляват и наблюдават избирателните секции. Те също така ще намалят санкциите за кандидати, които не отчитат разходите за кампанията.

Обрадор осъди протестите в Мексико срещу реформата му

Обрадор осъди протестите в Мексико срещу реформата му

Според опонентите му, той ще заграби още власт

"Той иска да се върне в миналото, когато правителството контролираше изборите", каза протестиращият Енрике Бастиен, 64, ветеринарен лекар, припомняйки си 70-те и 80-те години, когато Институционалната революционна партия, или PRI, управлява Мексико с измами и подаяния. "Това беше живот без независимост."

Много други демонстранти просто бяха предпазливи по отношение на тактиките за неправилно преброяване на гласовете, преразхода на средства за кампанията и електорален натиск, които бяха често срещани в Мексико преди създаването на независимата избирателна агенция през 90-те години.

Обрадор отхвърли критиките и отсече в четвъртък, че ще подпише промените в закона, въпреки че очаква съдебни оспорвания. Мнозина на протеста в неделя изразиха надежда, че Върховният съд на Мексико ще отмени части от реформата, както съдилищата направиха с други президентски инициативи.

Лоренцо Кордова, ръководител на изборната агенция, Националния избирателен институт, каза, че с реформите ще се съкратят хиляди хора, които работят всеки ден, за да гарантират надеждни избори, нещо, което разбира се ще представлява риск за бъдещи избори".

Обрадор изглежда безразличен към съдебните предизвикателства. Той заяви в четвъртък, че вярва, че те ще бъдат уважени, защото нищо от тях не е "извън закона".

В миналото обаче той често е атакувал съдебната система на Мексико и е твърдял, че съдиите са част от консервативен заговор срещу неговата администрация.

Резкият отпор на президента срещу съдебната система, както и регулаторните и надзорните агенции, предизвика опасения сред някои, че той се стреми да възстанови практиките на стария PRI, който промени правилата, за да запази президентството на Мексико в продължение на 70 години до поражението му в избори през 2000 г.

Изборите в Мексико са скъпи по международните стандарти, отчасти защото почти цялото законно финансиране на кампаниите по закон се осигурява от правителството. Избирателният институт също така издава защитени лични карти на избиратели, които са най-често приетата форма на идентификация в Мексико, и наблюдава гласуването в отдалечените и често опасни ъгли на страната.

Обрадор остава много популярен в Мексико с рейтинг на одобрение от около 60 процента. Въпреки че не може да се кандидатира за преизбиране, неговата партия "Морена" е предпочитана на националните избори догодина и опозицията е в безпорядък.

Част от популярния му призив идва от критиките срещу високоплатените държавни бюрократи и той беше ядосан от факта, че някои висши избирателни служители получават повече заплати от президента.