Десетки хиляди словаци излязоха на протест срещу правителството и корупцията след убийството на журналиста Ян Куциак и неговата годеница миналия месец, съобщава "Франс прес".

Словашки медии отбелязват, че около 40 хил. души са се събрали в столицата Братислава, което го прави най-големият протест в страната след Кадифената революция през 1989 г., при която беше свален от власт комунистическият режим в бивша Чехословакия.

Словакия, мафията и нейните убийства

Словакия, мафията и нейните убийства

Италианската мафия отдавна е въртяла своя бизнес...

Куциак и неговата годеница Мартина Куснирова, и двамата на 27 години, бяха открити застреляни в дома им близо до Братислава на 25 февруари.

Полицията обяви, че смъртта на Куциак "най-вероятно" е свързана с неговите разследвания за връзките между най-високопоставени словашки политици и италианската мафия.

Убийството на журналиста и разследването му предизвикаха антиправителствени настроения в страната, чието население е около 5,4 млн. души.

Журналист, разследващ данъчни измами, е застрелян в дома си в Словакия

Журналист, разследващ данъчни измами, е застрелян в дома си в Словакия

Последната му статия разследва подозирания за данъчни измами с луксозен апартаментен комплекс в Братислава

Протестните демонстрации днес започнаха мирно, въпреки предупреждението на премиера Роберт Фицо по-рано днес, че протестиращите могат да атакуват "обществени сгради".

"Фицо, подай оставка!", се четеше на един от плакатите, държан от протестиращ в центъра на Братислава. На други плакати се четеше "Искаме свястна Словакия" и "Фицо в леглото с мафията".

Хора също така са се събрали пред посолствата на Словакия в Прага и Берлин.

Президентът Андрей Киска, който призова за ремонт на правителството или предсрочни парламентарни избори заради убийствата през миналия месец, се опита да сложи край на кризата, като покани Фицо и председателя на парламента Андрей Данко на разговори по-рано днес.

Италия предупреди Словакия за влиянието на мафията в страната

Италия предупреди Словакия за влиянието на мафията в страната

След убийството на журналиста, разследвал Ндрангета

Ала тримата не са успели да се разберат за съвместна декларация.

На фона на напрежението след убийството, малката партия в управляващата коалиция заплаши да напусне управлението, ако министърът на вътрешните работи Роберт Калинак, който е от партията на Фицо, не подаде оставка.

Фицо намекна, че може да уволни Калинак. Той трябва да се срещне с председателя на коалиционния си партньор Бела Бугар през уикенда.