Десетки хиляди велосипедисти въртяха педали през големи части на Берлин в неделя, за да настояват относно промяната на приоритетите на уличното движение в полза на велосипедите и обществения транспорт, информира ДПА.

Велосипедният клуб ADFC изчислява, че около 20 000 души са се появили на демонстрацията, проведена под мотото "Бъдещето започва днес - трафикът се променя сега". Видеоклипове и снимки показаха, че повечето от участниците са спазили изискването да носят маски.

Велосипедистите тръгнаха от повече от дузина точки в покрайнините на германската столица, насочвайки се към Бранденбургската врата в сърцето на Берлин. Шофьорите на автомобили бяха принудени да правят големи заобикаляния и изчакваха дълго заради многото затворени пътища.

В Берлин има "очевидна нужда от подобрение за карането на колело", подчертаха от ADFC, призовавайки за последователно прилагане на закон за мобилност, който дава приоритет на велосипедите и обществения транспорт пред автомобилите при планирането на движението.