Петиция, призоваваща руския президент да уволни премиера Дмитрий Медведев, чиито коментари относно заплащането на учителите предизвикаха възмущение по-рано тази седмица, е събрала повече от 100 хил. подписа, съобщава „Асошиейтед прес”.

Когато бил запитан от учител от Дагестан, който е много беден регион, защо заплащането на учителите е наполовина на това на полицаите, Медведев отвърнал, че учителстването не било работа за онези, които се опитват да забогатеят и че един млад, енергичен човек винаги можел да печели пари допълнително.

Според сайта Change.org, където е създадена онлайн петицията, настояването президентът Путин да уволни Медведев е събрало повече от 160 хил. подписа до петък. Петицията настоява, че някой, който казва „учителите да печелят пари допълнително”, не би трябвало да ръководи кабинета.

Медведев беше президент на Русия между 2008 и 2012 г., като беше определян като "пазещ мястото" за Путин, който не отговаряше на условията за трети пореден президентски мандат, когато вторият му мандат изтече през 2008 г. 

Рейтингът на Медведев винаги е бил доста по-нисък от този на Путин.