Двама талибани атентатори са убили най-малко 27 души и са ранили около 40 при атака срещу автобуси в западните покрайнини на Кабул. Автобусите транспортирали току-що завършили кадети, съобщават официални лица, цитирани от „Ройтерс”.

По първоначална информация три автобуса били атакувани, когато приближавали афганистанската столица от съседната провинция Вардак, информира полицейски служител.

„Първоначалната информация, с която разполагаме, е че двама атентатори самоубийци са участвали в нападението и има много жертви”, заявява той, пожелавайки да запази анонимност.

Служител на вътрешното министерство съобщава, че са убити най-малко 27 души, а други 40 са ранени.

Би Би Си съобщава, че жертвите при атаката срещу полицейски конвой са най-малко 30, а ранените – 50. Властите все още се опитват да потвърдят броя на жертвите, но свидетели и източници описват касапницата. 

Завършилите кадети се връщали от церемония.

Говорителят на талибаните Забихулах Муджахид заявява, че първото нападение е било насочено срещу автобус, превозващ полицейски кадети и техните инструктори. После, когато спасителите и екипите за извънредни ситуации пристигнали, вторият атентатор забил натъпканата си с експлозиви кола в техните превозни средства, убивайки десетки.

Шефът на полицията в Кабул е на мястото на нападението, на около 20 км западно от столицата. Кадетите се връщали от тренировъчен център в провинция Вардак.

По информация от местен управител на район, който е по маршрута, първо е ударил атентатор самоубиец. Той бил последван от втора кола бомба, взривена между два автобуса в конвоя.  

Атаките подчертават смъртоносната заплаха за сигурността на Афганистан, само седмица преди срещата на върха на НАТО във Варшава. Там се очаква лидерите да дискутират дали да продължат подкрепата си за правителството в Кабул.

Под ръководството на новия лидер Молла Хаибатулла Ахундзада, който пое поста миналия месец, след като предшественикът му - Молла Ахтар Мансур бе убит от американски дрон, талибаните дадоха ясно да се разбере, че ще продължат атаките срещу подкрепяното от запада правителство.

Последните самоубийствени атаки по време на свещения месец Рамадан, се случват 10 дни след нападение срещу автобус, транспортиращ непалски охранители, работещи за Канадското посолство в Кабул. Тогава загинаха 14 души.

През април най-малко 64 души бяха убити при атака на талибаните срещу съоръжение на силите за сигурност в Кабул. Това е най-смъртоносната бомбена атака от този вид в Афганистан от 2011 година.

През последната седмица високопоставен представител на ООН в Афганистан предупреди за опасността от нова ескалация на насилието, последваща последните самоубийствени атаки и поредица от отвличания от талибаните по магистралите.