Десетки бяха ранени в събота, когато френските сили за сигурност се сблъскаха с активисти за защита на околната среда в Сент-Солин в Западна Франция. Повод за протеста бе изграждането на водоеми за селското стопанство, съобщи АФП.

Множество снаряди и импровизирани експлозиви бяха хвърлени от протестиращите, а полицията отговори със сълзотворен газ и водни оръдия.

Единадесет души бяха задържани, след като полицията иззе оръжия и експлозиви.

Според местните власти, най-малко 6000 души са участвали.  Организаторите смятат, че са участвали близо 25 000 души, въпреки че демонстрациите бяха забранени от полицията.

"Докато страната се надига в защита на пенсиите, ние едновременно ще се вдигнем в защита на водата", казаха протестиращите, държейки транспарант с надпис "Bassines non merci" ("Резервоари, не благодаря"), което също е името на колективен.

Към тях се присъединиха членове на екологичното движение Soulèvements de la Terre (Въстания на Земята) и Confédération paysanne (Конфедерация на селяните).

Повече от 3000 членове на силите за сигурност бяха разположени, като присъстваха "поне 1000" потенциално насилствени активисти, включително някои от Италия, казаха официални лица.

Проектът се състои от 16 резервоара с общ капацитет от около шест милиона кубически метра, които трябва да бъдат изградени като част от проект, изпълняван от 2018 г. от кооперация от 450 фермери и подкрепян от държавата.

Целта е да се съхранява вода, извлечена от повърхностните водни маси през зимата, за да се напояват културите през лятото, когато валежите са оскъдни.

Поддръжниците му казват, че е от съществено значение за оцеляването на фермите пред заплахата от повтарящи се суши.

Франция очаква решение на кризата от Макрон

Франция очаква решение на кризата от Макрон

Синдикатите се опасяват от трагичен обрат

Противниците осъждат схемата за "заграбване на вода" от селскостопанската индустрия.

Те настояват за мораториум върху строителството, за да стартира "истински териториален проект" чрез въвеждане на по-добри земеделски техники, избор на култури и управление на водните ресурси.

Припомняме, че това се случва на фона на масовите протести и стачки срещу пенсионната реформа, наложена от управляващите без одобрението на парламента. 

Протестите в страната продължават вече седмици наред. 

Френският президент Еманюел Макрон остро осъди насилието, избухнало по време на протестите срещу неговите реформи във френската пенсионна система и настоя, че то няма да промени плановете му.

Макрон обеща да продължи с "демократичния процес" и очаква решението на най-висшия конституционен орган на Франция, Конституционния съвет, относно законопроекта за пенсиите.

Президентът каза, че е готов да разговаря със синдикалните лидери по въпроси като професионалното изтощение, преквалификацията, условията на труд и възнагражденията в определени сектори. Той покани обединеното синдикално движение да се срещне с него, за да "постигне напредък" по тези теми.

Очаква се протестите да продължат следващата седмица, като във вторник е обявен нов ден за действие.

Протестите отказаха крал Чарлз III да посети Франция

Протестите отказаха крал Чарлз III да посети Франция

Визитата на британския монарх е отложена