Президентът Еманюел Макрон е подложен на натиск в петък да намери изход от кризата, довела до едни от най-тежките улични безредици във Франция от години заради пенсионната реформа, която той прокара през парламента без гласуване, предава Ройтерс.

В Париж и много градове в страната почистващите екипи се стремят да се справят с купчините от счупени стъкла, овъглени кофи за боклук и разбити автобусни спирки след ожесточените сблъсъци през нощта между облечени в черно анархисти и полиция.

Около 441 полицаи бяха ранени, а 475 души бяха арестувани. Десетки протестиращи също бяха ранени, включително жена, която загуби палеца си в нормандския град Руан.

Протестните митинги, които събраха хиляди през целия ден, иначе бяха до голяма степен мирни.

Проучванията на общественото мнение показват, че голямо мнозинство от гласоподавателите са против увеличаването на възрастта за пенсиониране с две години до 64 години. Те бяха допълнително ядосани от решението на правителството да заобиколи гласуването в парламента.

На счупена витрина на кафене "Старбъкс" някой бе написал с големи червени букви "Демокрация". Други надписи върху изгорели павилиони за вестници и повредени витрини, гласят "Анти-Макрон" и "Макрон, подай оставка".

"Всички са притеснени тази сутрин, защото имаше неприемливо насилие", каза ръководителят на синдиката CFDT Лоран Бергер пред радио RTL, призовавайки Макрон да се намеси.

"Трябва да успокоим нещата, преди да е станала трагедия", каза той. "За да намерим изход, трябва правителството и президентът да направят жест."

Решението, според влиятелния синдикален лидер Бергер, би било реформата, която повишава възрастта за пенсиониране с две години до 64, да бъде спряна за шест месеца и да се търсят компромиси.

Ярост и насилие на френските протести срещу пенсионната реформа

Ярост и насилие на френските протести срещу пенсионната реформа

Облечени в черно радикални демонстранти чупят прозорци на банки, магазини и заведения

В телевизионно интервю в сряда Макрон каза, че няма да оттегли закона и че той ще продължи по план и законът ще влезе в сила до края на годината.

В петък министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин каза пред CNews TV, че Макрон е "разтревожен за страната" поради уличното насилие, но не дава признаци, че е променил курса си.

Доставките на гориво бяха възобновени рано в петък от рафинерията на TotalEnergies в Нормандия, след като полицията се намеси, за да разпръсне работниците на рафинерията, блокиращи изхода, каза министърът на енергетиката Агнес Пание-Руначер.

Синдикатите призоваха за регионални протестни действия през уикенда и за нови национални стачки и протести във вторник, деня, в който британският крал Чарлз трябва да пътува до Бордо от Париж с влак в рамките на първото си държавно посещение във Франция.

Франция готви системи с изкуствен интелект за наблюдение по време на олимпийските игри

Франция готви системи с изкуствен интелект за наблюдение по време на олимпийските игри

Правозащитни организации са против