Стотици хиляди френски работници се събраха в четвъртък в нова демонстрация на гняв срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон, като протестите прераснаха в насилие в Париж и други градове в конфронтация, която не показва признаци на отслабване, съобщава RFI.

По улиците на Париж имаше сблъсъци между протестиращи и полиция по време на голяма демонстрация, като силите за сигурност стреляха със сълзотворен газ и атакуваха тълпите с палки.

На улицата бяха запалени огньове, подпалени са палети и купчини несъбрани отпадъци, което накара пожарникарите да се намесят, казаха кореспонденти на АФП.

Шумът около налагането на реформата, която правителството избра да прокара без гласуване в парламента, се превърна в най-голямата вътрешна криза за втория мандат на Макрон.

Броят на протестиращите в Париж и други градове изглеждаха по-високи в сравнение с предишните протестни дни тази година, като протестите получиха нов тласък от отказа на Макрон в телевизионно интервю в сряда да отстъпи от реформата.

Около 800 000 души маршируваха в столицата, според твърдо левия синдикат CGT, най-високият дневен брой, даден от синдикатите от началото на протестното движение. В национален мащаб цифрата възлиза на 3,5 милиона, според CGT.

Няколкостотин облечени в черно радикални демонстранти чупеха прозорци на банки, магазини и заведения за бързо хранене и унищожаваха улично обзавеждане.

Полицията съобщи за 14 ареста до 17:00 часа местно време.

Откакто правителството наложи реформата миналия четвъртък, в цяла Франция се провеждат нощни демонстрации, като млади хора координират действията си в услуги за криптирани съобщения,

Действайки по инструкции на Макрон, министър-председателят Елизабет Борн миналата седмица се позова на член в конституцията, за да приеме реформата без парламентарен вот, което предизвика две предложения за вот на недоверие в парламента, при които тя оцеля.

Протестите в четвъртък бяха последните в поредица в цялата страна, които започнаха в средата на януари срещу промените в пенсиите.

В южния град Марсилия 43-годишната Марин Данау каза, че е довела сина си на протеста, "за да разбере какво става".

Министерството на енергийния преход предупреди в четвъртък, че доставките на керосин за столицата и нейните летища стават "критични", тъй като блокирането на петролните рафинерии продължава.

През последните дни ежедневно избухнаха спонтанни протести, които доведоха до стотици арести и обвинения в жестокост за тактиката на полицията.

Amnesty International изрази тревога "относно широко разпространената употреба на прекомерна сила и произволни арести, съобщени в няколко медии".

Макрон каза в сряда, че промените в пенсиите трябва "да влязат в сила до края на годината".

Отвръщайки на предишни коментари, че тълпите, които демонстрират, нямат "никаква легитимност", той каза, че организираните протести са "легитимни", но насилието трябва да бъде осъдено и блокадите не трябва да възпрепятстват нормалната дейност.

Кралят на Обединеното кралство Чарлз III трябва да пристигне във Франция в неделя за първото си посещение в чужбина като монарх.

Синдикалистите от френския обществен сектор предупредиха, че няма да му осигурят червени килими по време на посещението, но се очаква нестачкуващите работници да го направят.

Гняв и нови протести във Франция срещу пенсионната реформа

Гняв и нови протести във Франция срещу пенсионната реформа

Огромен брой демонстранти ще се включат в деветата национална стачка