Стотици хиляди хора и днес излизат на протести и стачки във Франция, след като президентът Еманюел Макрон обеща да продължи с дълбоко непопулярната си пенсионна реформа въпреки ескалиращия гняв в цялата страна, съобщава "Ройтерс".

Протестите срещу законодателството, предвиждащо повишаване на възрастта за пенсиониране с две години - до 64 г., от януари насам привличат огромни тълпи на митинги, организирани от синдикатите.

Профсъюзите съобщиха, че огромен брой демонстранти ще се включат в деветия национален ден на протести днес срещу "подигравката" и "лъжите" на Макрон.

Вчера френският лидер разгневи синдикатите и опозиционните партии, след като отхвърли призивите им да се вслуша в нарастващото обществено недоволство.

"Най-добрият отговор, който можем да дадем на президента, е това, че милиони хора излизат на протест по улиците", заяви Филип Мартинес, ръководител твърдолинейния синдикат CGT.

850 души са били задържани на протестите във Франция

850 души са били задържани на протестите във Франция

В четвъртък се очакват нови масови протести срещу повишаването на възрастта за пенсиониране

Днешната стачка ще доведе до сериозни затруднения в движението на влаковете, ще бъдат засегнати и летищата. Учителите също спират работа, продължават и стачките в петролните депа и сред сметосъбирачите.

Повечето протести протекоха мирно, но гневът нарасна, след като миналата седмица правителството прокара законопроекта през парламента без гласуване.

През последните седем нощи имаше спонтанни демонстрации в Париж и други градове с подпалени контейнери за боклук и сбивания с полицията.

В свое изявление вчера Макрон остана непреклонен, че новият закон е необходим и ще влезе в сила по-късно тази година.

Той отхвърли призивите за уволнение на своя министър-председател Елизабет Борн, която беше сред основните поддръжници на пенсионната реформа.

Последната вълна от протести е най-сериозното предизвикателство за властта на президента след бунта на "жълтите жилетки" преди четири години. Проучванията показват, че мнозинството от французите са против пенсионното законодателство и решението на правителството да го прокара в парламента без гласуване.

Макрон нито ще разпуска парламента, нито ще прави референдум за пенсионната реформа

Макрон нито ще разпуска парламента, нито ще прави референдум за пенсионната реформа

Френският президент остава непреклонен