Полицията във френската столица Париж арестува повече от 100 души в хода на протестите на жълтите жилетки, съобщават френските медии.

Полицаите са спрели за проверка още над 1200 души и са глобили 104 души за опит за организиране на протести на неразрешени за това места.

Полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне "жълти жилетки", които са се опитали да стигнат до бул. "Шанз-Елизе".

"Жълтите жилетки" на 44-и протест във Франция

"Жълтите жилетки" на 44-и протест във Франция

Такива прояви са се провели не само в столицата Париж, но и в Нант

"Какво правим? Ние се събираме само за да кажем, че не можем да сближаваме краищата. Протестът не е само срещу президента, а срещу системата", заяви протестираща жена, цитирана от "Франс прес".

Полицейски части са разположени днес в няколко района на Париж, където се провежда също така шествие във връзка с климатичните промени, както и протест срещу пенсионната реформа.

По-късно "жълтите жилетки" се присъединиха към протеста на протестиращите срещу климатичните промени.

Мобилизирани са 7500 полицейски служители, водни оръдия и бронирани жандармерийски автомобили. Цели участъци от центъра на столицата са отцепени още от вчера следобед.

От съображения за сигурност няколко емблематични за Париж места са затворени, включително Триумфалната арка, музеите Пти и Гран Пале, а Елисейският дворец е бъде достъпен само с предварителна резервация.

Полицията в Париж използва сълзотворен газ срещу агресивни "жълти жилетки"

Полицията в Париж използва сълзотворен газ срещу агресивни "жълти жилетки"

Протестиращите заплашват с мащабен протест на 14 юли, националният празник на Франция