Най-малко 19 цивилни, сред които и три деца, са били убити в Йемен през последните два месеца. Много други са били ранени. 

Това се е случило въпреки обявеното общонационално прекратяване на огъня.

Това съобщи в петък представител на ООН, цитиран от АП.

Лиз Тросел, говорител на Върховния комисар на ООН по правата на човека, заяви, че повечето смъртни случаи, регистрирани след влизането в сила на примирието за първи път в началото на април, са от противопехотни мини, "включително импровизирани мини и експлозивни остатъци от война."

Враждуващите страни в Йемен се споразумяха да удължат примирието с два месеца

Враждуващите страни в Йемен се споразумяха да удължат примирието с два месеца

Примирието е най-значимата стъпка от години към прекратяване на конфликта

Освен това агенцията документира раняването на четирима цивилни от въоръжен дрон. Всички атаки са извършени в райони, контролирани от международно признатото правителство на Йемен.

Организацията на обединените нации има опасения, че враждуващите страни в Йемен могат да злоупотребят с прекратяването на огъня, за да се прегрупират и да се подготвят за възможни бъдещи битки.

"Има съобщения, че страните в конфликта може да се прегрупират в случай, че военните операции се възобновят", каза Тросел. "Призоваваме ги да се придържат добросъвестно към условията на примирието.

Президентски съвет пое властта в Йемен

Президентски съвет пое властта в Йемен

След като по-рано президентът прехвърли правомощията си

Припомняме, че ден по-рано враждуващите страни в Йемен се съгласиха да удължат примирието с посредничеството на ООН за два месеца при същите условия като първоначалната сделка, която трябваше да изтече в четвъртък.

Примирието допринесе за спиране на големите военни операции в Йемен и трансграничните атаки в седемгодишната война между водената от Саудитска Арабия коалиция и групировката хуси, която се присъединява към Иран, и помогна за облекчаване на хуманитарната криза, която остави милиони хора гладни.

"През последните два месеца йеменците изпитаха осезаемите ползи от примирието", каза в изявление специалният пратеник на ООН за Йемен Ханс Грундберг.

Примирието е най-значимата стъпка от години към прекратяване на конфликта, който уби десетки хиляди хора и добави напрежение към вече обтегнатите отношения между Рияд и Вашингтон.

Саудитска Арабия е свалила президента на Йемен

Саудитска Арабия е свалила президента на Йемен

Опит за мир в страната

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства удължаването на примирието и каза, че то не би било възможно без регионална дипломация.

Рияд иска да излезе от скъпоструващата война, която е била във военен безизходица от години, като хуситите контролират повечето големи градски центрове. Конфликтът е широко разглеждан като прокси война между Саудитска Арабия и Иран.

Коалицията се намеси в Йемен през март 2015 г. срещу хутите, след като те изместиха международно признатото правителство от столицата Сана.

По време на седемгодишната кампания на Саудитска Арабия в Йемен са убити над 150 000 души, а Йемен бе тласнат до хуманитарна катастрофа.